Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σήμερα εννέα καταλανούς αυτονομιστές ηγέτες σε ποινές κάθειρξης από 9 έως 13 χρόνια για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη απόπειρα της περιφέρειας το 2017 να αποκτήσει την ανεξαρτησία της.

Οι τρεις άλλοι κατηγορούμενοι σ’ αυτή την απόφαση ορόσημο σχετικά με ένα δημοψήφισμα, του οποίου η διεξαγωγή είχε απαγορευθεί, και τη βραχύβια ανακοίνωση της ανεξαρτησίας κρίθηκαν ένοχοι μόνο για ανυπακοή και δεν καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης. Όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για την κατηγορία της εξέγερσης.

Ο πρώην ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, Κάρλος Πουτζδεμόντ, χαρακτήρισε «αγριότητα» την επιβολή αυτών των ποινών. «Είναι ώρα να αντιδράσουμε … για το μέλλον των γιών και των θυγατέρων μας. Για τη δημοκρατία. Για την Ευρώπη. Για την Καταλονία» έγραψε στο Twitter.

Ερωτήματα

Ο Πουτζδεμόντ ήταν επικεφαλής της ισπανικής περιφέρειας όταν έγινε η απόπειρα να ανεξαρτητοποιηθεί, όμως δεν συμμετείχε σ’ αυτή τη δίκη επειδή διέφυγε στο Βέλγιο, όπου ζει τώρα αυτοεξόριστος.

Πολλά διακυβεύονταν, τόσο για την Ισπανία όσο και για την πιο ευημερούσα περιφέρειά της σ’ αυτή τη δίκη για την απόπειρα ανεξαρτητοποίησης, η οποία είχε προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου, είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες και είχε δημιουργήσει εκνευρισμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Τα κύρια ερωτήματα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν οι αυτονομιστές στις ετυμηγορίες, αν η υπόσχεση για ειρηνικές διαμαρτυρίες ισχύει και αν και πώς μπορεί να πληγεί η φήμη τόσο της Ισπανίας όσο και του αυτονομιστικού κινήματος.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αυτονομιστές κυκλοφόρησαν το δικό τους βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από την ετυμηγορία. Οι αυτονομιστές λένε πως δεν έκαναν τίποτε κακό και πως η δίκη ήταν πολιτική, η κυβέρνηση λέει πως η δίκη διεξήχθη αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του νόμου.

«Η μοναδική ετυμηγορία που θα δεχθούμε είναι η αθώωση», ανέφερε στο βίντεο ο Πουτζντεμόν.

Στο βίντεο της κυβέρνησης υπουργοί υπερασπίζονται το δημοκρατικό σύστημα της Ισπανίας. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανήρτησε το βίντεο στο Twitter με ένα μήνυμα στο οποίο περιγράφει την Ισπανία ως μία από τις «πιο ελεύθερες και ασφαλείς» χώρες του κόσμου.

13 χρόνια στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας

Η μεγαλύτερη ποινή, 13 χρόνια κάθειρξης, επιβλήθηκε στον πρώην αντιπρόεδρο της Καταλονίας, τον Οριόλ Ζουνκέρας. Οκτώ άλλοι αυτονομιστές καταδικάσθηκαν σε ποινές κάθειρξης από εννέα έως 12 έτη για στάση και ορισμένοι και για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων. Οι εν λόγω εννέα υποστηρικτές της ανεξαρτησίας είναι προφυλακισμένοι, ορισμένοι εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.

Τρία άλλα πρώην μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, τα οποία ήταν ελεύθερα υπό όρους, καταδικάσθηκαν σε πρόστιμα για ανυπακοή.

Οι ποινές αυτές είναι σαφώς μικρότερες εκείνων που είχε ζητήσει η εισαγγελία, η οποία είχε προτείνει να επιβληθούν στον Ζουνκέρας μέχρι 25 χρόνια κάθειρξης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ