Σε νέες δηλώσεις προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, Χαμί Ακσόι, σχετικά με τη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε νωρίτερα μια δήλωση σχετικά με την προετοιμασία των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Τουρκία αγωνίζεται εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική της ασφάλεια και αυτός ο αγώνας θα επιδιωχθεί με αποφασιστικότητα.

Η τουρκική πλευρά, όπως αναφέρει ο Σκάι, έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμη να ανταποδώσει όποιο μέτρο ληφθεί σε βάρος της.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν θα τερματίσει» τη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία στηρίζει η Δύση.

«Παρά τα όσα ορισμένοι λένε, εμείς δεν θα τερματίσουμε αυτήν» την επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία

Συνεχίζουν τη χερσαία στρατιωτική επιχείρηση οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας  για τέταρτη ημέρα στη βόρεια Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στους 74 έχει αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των μαχητών υπό τις κουρδικές δυνάμεις κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειανατολική Συρία, οι περισσότεροι εκ των οποίων σκοτώθηκαν στην περιοχή Ταλ Αμπιάντ.

Ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν δήλωσε επίσης ότι από την Τετάρτη που ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση έχουν σκοτωθεί και 49 μαχητές από τις ομάδες Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Συρία αυξήθηκε στους 20 ύστερα από το θάνατο δύο ανθρώπων στην πόλη Καμισλί, δήλωσε ο ίδιος. Οι περισσότεροι από τους αμάχους έχουν σκοτωθεί στη μεθοριακή πόλη του Ταλ Αμπιάντ.

Πυρά Τούρκων σε φυλάκιο των ΗΠΑ

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν χθες Παρασκευή αντιμέτωποι με πυρά του πυροβολικού των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας κοντά στην πόλη Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η τουρκική επίθεση στη Συρία πρέπει να τερματιστεί «το ταχύτερο» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ηγετών, ο Μακρόν «υπογράμμισε την ανάγκη πριν απ’ όλα να αποτραπεί κάθε αναγέννηση του Νταές (σ.σ. η ονομασία του Ισλαμικού Κράτους στη Γαλλία) στην περιοχή», να «υποστηριχθούν αυτοί που επικράτησαν στο πλευρό μας στο πεδίο της μάχης εναντίον των τρομοκρατών» και να «προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός», σημείωσε το Ελιζέ.