«Εκτός τόπου» χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω Twitter, τις απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι θα στείλει εκατομμύρια προσφύγων στην Ευρώπη.

«Η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι η βασική ανησυχία μας είναι πως οι πράξεις της θα μπορούσαν να καταλήξουν σε ακόμα μία ανθρωπιστική καταστροφή. Και δεν θα δεχτούμε ποτέ οι πρόσφυγες να εργαλειοποιούνται και να χρησιμοποιούνται για να μας εκβιάζει. Οι χθεσινές απειλές του Προέδρου Ερντογάν είναι εντελώς εκτός τόπου», έγραψε ο κ. Τουσκ στο Twitter.

Απειλές Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απείλησε για μία ακόμη φορά να ανοίξει τα σύνορα και να γεμίσει με μετανάστες και πρόσφυγες την Ευρώπη , δίνοντας απάντηση σε όσους βλέπουν πίσω από τις τουρκικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία προσπάθειας της Αγκυρας να προσαρτήσει το συγκεκριμένο κομμάτι.

«Αν επιχειρήσετε να περιγράψετε την επιχείρησή μας ως μια κίνηση κατάληψης (σ.σ. της βόρειας Συρίας), θα ανοίξουμε τα σύνορα και θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε μέλη του κόμματός του, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.Ο τούρκος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της τουρκικής επιχείρησης ισχυριζόμενος ότι αυτή υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς στρέφεται κατά του ελέγχου από τους Κούρδους του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας.

«Δεν είναι ειλικρινείς, φτιάχουν απλώς λέξεις», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν για τους επικριτές της Τουρκίας, ξεχωρίζοντας τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη όταν επικρίνει την επιδρομή της Τουρκίας, διότι «ποιoς έφερε την Υεμένη σ’ αυτή την κατάσταση;», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι ούτε η Αίγυπτος μπορεί να επικρίνει την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία καθώς είναι, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «φονιάς της δημοκρατίας στην ίδια της τη χώρα».

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης πως η τουρκική επιχείρηση στη Συρία έχει στόχο να αποκαταστήσει τη δημογραφική δομή στην περιοχή και να επιστρέψουν οι Σύροι στα σπίτια τους.