Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη βορειοανατολική Συρία, εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ της Τουρκίας και των κουρδικών δυνάμεων και με τη διεθνή κοινότητα να καταδικάζει μεν, αλλά να μένει άπραγη απέναντι στις εχθροπραξίες.

Για τρίτη μέρα, η Τουρκία συνεχίζει το σφυροκόπημα σε κουρδικές θέσεις στη Συρία. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και οι άνδρες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (σ.σ. συριακή αντιπολίτευση) έχουν «εκκαθαρίσει» συνολικά 11 κουρδικά χωριά.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι Κούρδοι έχουν περάσει στην αντεπίθεση, καθώς οι δυνάμεις του YPG έπληξαν με βλήματα όλμων τουρκική βάση δυτικά του Ευφράτη, κοντά στο Αζές. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός πέντε Τούρκων στρατιωτών. Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κουρδική πλευρά.

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες και για τον αριθμό των νεκρών, καθώς η κάθε πλευρά εμφανίζει τα δικά της στοιχεία και κατηγορεί την άλλη πλευρά για επιθέσεις σε πολίτες.

Θύματα στο θέατρο αυτό του παραλόγου είναι οι άμαχοι πολίτες και κάτοικοι των περιοχών αυτών. Πέρα από τις εφιαλτικές εικόνες με νεκρούς, τραυματίες και χαλάσματα, ​αξίζει να σημειωθεί ότι από την έναρξη της «Πηγής Ειρήνης» φέρεται να έχουν τραπεί σε φυγή τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι.

Τουρκία: Στους 342 οι νεκροί «τρομοκράτες»

Στους 342 ανέρχονται οι νεκροί «τρομοκράτες του PKK – YPG», σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε ένα τέλος στην ύπαρξη των τρομοκρατών – ιδίως σε Ισλαμικό Κράτος, PKK/PYD-YPG – ανατολικά του Ευφράτη και να εγκαταστήσουμε μια ζώνη ειρήνης για να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι αδελφοί μας θα επιστρέψουν στα σπίτια τους» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών στρατού, αεροπορίας και ναυτικού.

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Παρασκευή

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Ταλ Αμπιάντ και στα περίχωρά της, στη βόρεια Συρία, η οποία εδώ και τρεις ημέρες αποτελεί στόχο τουρκικής επίθεσης, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τουρκική επιδρομή κατά την οποία επλήγη το αυτοκίνητό τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες, ενώ τρεις άλλοι σκοτώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Από την πλευρά τους, οι κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς αμάχους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Διαψεύδει φρικαλεότητες η Άγκυρα

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι οι τουρκικές δυνάμεις δεν στοχεύουν αμάχους στο Καμισλί και στο Ντέρικ.

Επιπλέον, διέψευσαν την κατηγορία των Κούρδων για δολοφονία βρέφους από τον τουρκικό στρατό.

Η φρικτή εικόνα ενός νεκρού μωρού, η οποία ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, είναι αποτέλεσμα επίθεσης των Κούρδων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Τουρκία: Στην αντεπίθεση οι Κούρδοι

Πολλές είναι οι αναφορές των τουρκικών μέσων για αντεπιθέσεις των Κούρδων σε διάφορα σημεία.

Καταρχάς, οι δυνάμεις του YPG έπληξαν με βλήματα όλμων τουρκική βάση δυτικά του Ευφράτη, κοντά στο Αζές, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε Τούρκων στρατιωτικών.

Στο μεταξύ, αναστάτωση επικρατεί και στα νότια τμήματα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, καθώς καταγράφονται σποραδικές εκτοξεύσεις ρουκετών, οι οποίες προέρχονται από κουρδικές θέσεις.

Επίθεση Κούρδων σε Τούρκους δημοσιογράφους

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει επίσης ότι δύο δημοσιογράφοι του δέχτηκαν επίθεση στην περιοχή Νουσιαμπίν της επαρχίας Μαρντίν.

Οι δύο δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε εστιατόριο, όταν το κτίριο δέχτηκε επίθεση με πυροβόλα όπλα μεγάλης εμβέλειας του κουρδικού στρατού.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Anadolu, οι δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα γυαλιών.

Ο πρώτος νεκρός του τουρκικού στρατού

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο Τούρκου στρατιώτη, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία.

Εκκενώνονται προσφυγικοί καταυλισμοί

Εν τω μεταξύ, καταυλισμός με περισσότερους από 7.000 εκτοπισμένους στη βόρεια Συρία εκκενώνεται και γίνονται συνομιλίες για τη μετακίνηση κι άλλου καταυλισμού στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και οικογένειες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, μετά τον βομβαρδισμό και των δύο.

Οι καταυλισμοί στη Μαμπρούκα και την Αΐν Ίσα, επισημαίνουν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές της Συρίας, δεν γλίτωσαν από τους κινδύνους της τουρκικής επίθεσης που άρχισε αυτήν την εβδομάδα.

Ο καταυλισμός της Μαμπρούκα, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την τουρκική μεθόριο, θα εκκενωθεί και οι άνθρωποι που διαμένουν εκεί θα μετακινηθούν στον καταυλισμό της Αλ Αρίσα, που βρίσκεται νότια της πόλης Χασακέ, διευκρινίζουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους, στην οποία σημειώνουν ότι στον δεύτερο καταυλισμό στην Αΐν Ίσα βρίσκονται 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

«Τώρα διεξάγονται συνομιλίες με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση ή μια εναλλακτική τοποθεσία για την μετακίνηση του καταυλισμού», καταλήγουν οι αρχές αυτές στην ανακοίνωσή τους.

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Στόλτενμπεργκ

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Άγκυρα να δράσει «με αυτοσυγκράτηση» κατά την επιχείρηση που διεξάγει εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βορειοανατολική Συρία.

«Αν και η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της, αναμένουμε από αυτή να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Τον ενημέρωσα για τις σοβαρές μου ανησυχίες αναφορικά με την επιχείρηση αυτή και για τους κινδύνους περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής» πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν» οι πρόοδοι που έχουν καταγραφεί στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Οι μαχητές του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) δεν πρέπει να καταφέρουν να αποδράσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι αναμένει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ να σταθούν στο πλευρό της στην εν εξελίξει «νόμιμη», όπως τη χαρακτήρισε, επιχείρησή της στη βορειοανατολική Συρία.

«Το να αναμένουμε από τους συμμάχους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη είναι το πιο φυσικό μας δικαίωμα», εξήγησε. «Δεν αρκεί να λέτε: «Κατανοούμε τις νόμινες ανησυχίες σας». Θέλουμε να δούμε ξεκάθαρη αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.