Θετική αξιολογεί την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από την Κομισιόν η JP Morgan σε έκθεσή της, στην οποία σχολιάζει τις λεπτομέρειες του σχεδιασμού αλλά και τις προϋποθέσεις για την επιτυχία του.

Και η επίσημα η Κομισιόν την Πέμπτη έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο θα βγάλει από τα βιβλία των τραπεζών περίπου 30 δισ. κόκκινων δανείων.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες θα εκδώσουν ομόλογα διαβάθμισης senior, τα οποία θα έχουν κρατικές εγγυήσεις.

Διαβάστε επίσης: Πράσινο φως από την Κομισιόν για τα κόκκινα δάνεια

Η συμμετοχή των τραπεζών στο «Hercules» είναι εθελοντική, αλλά υπάρχουν βάσιμοι υπολογισμοί πως στις εταιρείες ειδικού σκοπού που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ.

Η JP Morgan για το σχέδιο «Ηρακλής»

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η αποτελεσματικότητα του «Ηρακλής» θα κριθεί από τα εξής:

-Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες ώστε να μη θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση,

-Το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα,

-Τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.

Η JP Morgan επικαλείται τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υφυπουργός, Γιώργος Ζαββός, σύμφωνα με τα οποία οι προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τα 9 δισ. ευρώ των κρατικών εγγυήσεων που θα παράσχει το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι μόλις 1,8%, δηλαδή περίπου 35 μονάδες βάσης πάνω από τη σημερινή απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

Η JP Morgan για το κόστος

Ωστόσο, σημειώνει, πως το κόστος αυτό αντισταθμίζεται εν μέρει από την πληρωμή κουπονιού των senior τίτλων.

Υπολογίζει λοιπόν ότι κατά μέσο όρο θα κινηθεί στο επίπεδο του 6μηνου Euribor + 75 μονάδες βάσης για συναλλαγές ανάλογες με εκείνες, που έχουμε στο σχέδιο GACS της Ιταλίας για τα κόκκινα δάνεια (το οποίο και λειτούργησε ως πρότυπο για το ελληνικό σχήμα).

Διαβάστε επίσης: Η αιχμηρή απάντηση Σταϊκούρα στον Τσακαλώτο για το σχέδιο «Ηρακλής»

Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό σημαίνει 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις.