Με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή κλειστή συνάντηση των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας Λέο Βαράντκαρ και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, με στόχο το συμβιβασμό στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας. Μια συμφωνία μεταξύ Τζόνσον και Βαράντκαρ για το backstop θα μπορούσε ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συνομιλίες προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για το Brexit, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Το backstop στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων

Ο Βαράντκαρ δήλωνε χθες Τετάρτη ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας θα μπορούσαν να συναινέσουν σε διευθετήσεις προς αποφυγή του σκληρού συνόρου. Η Ντάουνινγκ Στριτ, παρά την απότομη διακοπή των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, επέμεινε είναι ακόμη πιθανή η συμφωνία. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι σχεδιάζει να ζητήσει τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου το Σάββατο 19 Οκτωβρίου – για πρώτη φορά ένα Σάββατο από τον πόλεμο των Φόκλαντς – προκειμένου να γίνει ψηφοφορία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το μετέωρο βήμα του Τζόνσον

Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκαλύψει με ποιον τρόπο θα αντιδράσει ο Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Επιμένει δε ότι δεν σκοπεύει να ζητήσει αναβολή του Brexit, όπως ορίζει ο νόμος Μπεν.

Χθες το βράδυ, ο Τζόνσον σε συνάντηση με βουλευτές του που ανήκουν στην πιο μετριοπαθή πτέρυγα των Τόρις, διαβεβαίωσε ότι αν προκηρυχθούν εκλογές, δεν πρόκειται να συμπεριλάβει πλατφόρμα υπέρ της εξόδου χωρίς συμφωνία στο μανιφέστο των Συντηρητικών, σε περίπτωση που υπάρξει παράταση του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ