Σαφή μηνύματα στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει ήδη κάνει «ντου» στην Συρία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την καταδίκη από πλευράς Ελλάδας κάθε παραβίασης συνόρων. Ο πρωθυπουργός κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Κατά τις κοινές τους δηλώσει μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυρ. Μηστοτάκης ανέφερε ότι με τον ΓΓ αντάλλαξαν απόψεις για όλα τα ζητήματα και φυσικά για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία.

«Η Ελλάδα καταδικάζει την παραβίαση συνόρων και Συνθηκών και χρέος της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Γεγονότα που οδηγούν στη βίαιη αλλοίωση δημογραφικών δεδομένων αποτελούν μια πρόσθετη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και ανακαλούν ιστορικές μνήμες ανάξιες του σύγχρονου πολιτισμού. Πρόκειται για μια από τις λίγες απειλές που εκδηλώνονται σε ένα περιβάλλον ασφάλειας διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ συμφωνήσαμε στην εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτά τα νέα δεδομένα προκειμένου να διατηρήσει τις αρχές του, την αποτελεσματικότητά του και το κύρος του. Αλλά και να εξακολουθεί να ασκεί την αποτρεπτική και αμυντική του ικανότητα», συμπλήρωσε.

Αναφορά σε τουρκικές ενέργειες και προσφυγικό

Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως ενημέρωσε τον Γ. Στόλτενμπεργκ για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ για το Αιγαίο ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία απειλή χρήσης βίας, κάτι που άλλωστε είναι εκτός Διεθνούς Δικαίου.

Μάλιστα, ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ την ενεργότερη συμμετοχή της συμμαχίας στην αντιμετώπιση των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις πολεμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία.

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη να επέλθει η ειρήνη στην περιοχή, ενώ παράλληλα, σημείωσε ότι ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ την ενεργότερη συμμετοχή της Συμμαχίας στην αντιμετώπιση του μεγάλου διεθνούς προβλήματος, που είναι το προσφυγικό.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο. Τόνισε, δε, πως το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσουν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, είπε ο Στόλντενμπεργκ

Προσβλέπω στη συνεργασία μαζί σας είπε από την πλευρά του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπογράμμισε τον ειδικό ρόλο διαδραματίζουν οι ελληνικές δυνάμεις στο ΝΑΤΟ αλλά και το ότι η χώρα εισφέρει 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.

Επίσης είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν πώς θα προσφέρουμε ασφάλεια και σταθερότητα στον κόσμο και ότι το ΝΑΤΟ θα συνεισφέρει και θα βοηθήσει με τις δυνάμεις του στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

«Περιμένουμε όλα τα κράτη να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι ρόλος του ΝΑΤΟ να παίρνει θέση για διεθνή ζητήματα» απάντησε σε ερώτηση για την παραβίαση του διεθνούς Δικαίου και την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΝΑΤΟ στην πρακτική της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα. Για την Κύπρο τόνισε ότι είναι σημαντικές οι προσπάθειες του ΟΗΕ να βρεθεί λύση αλλά τόνισε πως ακόμη και με ανεπίλυτη τη διαφορά προχωρήσαμε στην αντιμετώπιση από κοινού του μεταναστευτικού.

Παρακολουθήστε τις κοινές δηλώσεις:

Κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του Νάτο Γενς Στόλτενμπεργκ

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2019