Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο θέμα της υπόθεσης Novartis ξεκινά το απόγευμα στην ολομέλεια της Βουλής.

Σήμερα το βράδυ, η Ολομέλεια αναμένεται να αποφασίσει με μυστική ψηφοφορία για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προανακριτικής ώστε να διερευνηθούν οι σαφείς ενδείξεις που εντοπίζει η σχετική πρόταση της ΝΔ για την τέλεση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τεσσάρων αδικημάτων, μεταξύ των οποίων ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Όπως αναφέρει η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο κ. Παπαγγελόπουλος μπαίνει στο «κάδρο» και για άλλες υποθέσεις καθώς επισημαίνεται πως «επιχειρούσε συστηματικά να ασκήσει αθέμιτη επιρροή στη λειτουργία της Δικαιοσύνης κατά την ανακριτική διαδικασία διαφόρων υποθέσεων με σκοπό τη στοχοποίηση και εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ομιλία Παπαγγελόπουλου

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διαδικασίας που αναμένεται να ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα θα είναι η ομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ο ίδιος έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί και όπως έχει προαναγγείλει θα μιλήσει προκειμένου να απαντήσει σε όλα όσα του καταλογίζουν.

Στο Κάιρο ο πρωθυπουργός

Από τη συζήτηση πάντως, θα απουσιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς βρίσκεται στο Κάιρο προκειμένου να λάβει μέρος στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Αιγύπτου – Κύπρου. Μάλιστα κάποιοι στο ΚΙΝΑΛ έσπευσαν να σχολιάσουν μέσω διαρροών ότι δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στη Βουλή και είναι πιθανό να λάβει το λόγο για να απαντήσει σε όσα καταλογίζουν στον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει εδώ και καιρό και Προανακριτική – παρωδία και για ρεβανσιστικές τακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία η συγκρότηση Προανακριτικής καθώς εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ, υπέρ θα ψηφίσουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ πιθανότητα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία ενώ το ΜέΡα25 φαίνεται πως προσανατολίζεται προς το «παρών».

Τι είχε υποστηρίξει ο Δ. Παπαγγελόπουλος

Ο κ. Παπαγγελόπουλος τις προηγούμενες ημέρες είχε απάντησε σε όλα όσα του προσάπτουν μέσω της εφημερίδας τα «ΝΕΑ» υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η «ΝΔ στήριξε τη νομικά σαθρή πρότασής της στις καταθέσεις των γνωστών για την αξιοπιστία τους και και την εν γένει συμπεριφορά τους στο χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνο κύριο Αγγελή και κυρία Ράικου».

Αναφερόμενος στην κ. Ράικου, τόνιζε  ότι «ίσως χρειαστεί περισσότερο από 2,5 χρόνια, που χρειάστηκε για να τολμήσει να αναφέρει ευθέως το όνομά μου, για να διευκρινίσει τους ψευδείς και κατάπτυστους ισχυρισμούς της για τις δήθεν τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαμε για τη Novartis».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, κάλεσε μάλιστα  την κ. Ράικου να εξηγήσει για ποιο λόγο επανήλθε να καταθέσει, ενώ είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή της. «Μήπως ενημέρωσε κάποιον τι είχε καταθέσει; Μήπως αυτός δεν έμιενε ικανοποιημένος και την καθοδήγησε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση και να συμπληρώσει τα ψέματά της;» σημείωσε.