Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα αναμιχθούν ούτε θα υποστηρίξουν την επιχείρηση που σχεδιάζει να διεξαγάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ, αφού επικράτησαν και εξάλειψαν το «χαλιφάτο» του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), δεν θα βρίσκονται πλέον «στην περιοχή» όπου θα δράσουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

Η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία εάν κυριεύσει τη βόρεια Συρία, προστίθεται στο κείμενο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, επανέλαβε το Σάββατο την απειλή του να διατάξει ευρείας κλίμακας επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Άγκυρα αλλά είναι σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν εμφανίζεται να είναι εξοργισμένος επειδή καθυστερεί η εφαρμογή της συμφωνίας για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» που θα χωρίζει τα σύνορά της από τα εδάφη των Κούρδων της Συρίας.

Πέραν της απομάκρυνσης των YPG από τα σύνορα, ο Ερντογάν θεωρεί ότι με τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» θα καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός περίπου 2 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων.

Τουρκία: Αυτά συζήτησαν Τραμπ-Ερντογάν

Την ώρα που η κατάσταση στη Συρία παραμένει εκρηκτική και η Τουρκία μετακινεί στρατιώτες και εξοπλισμό στα νοτιοανατολικά σύνορά της, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά τη σχεδιαζόμενη «ασφαλή ζώνη» στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, στη βόρεια Συρία και συμφώνησαν να συναντηθούν τον επόμενο μήνα, όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, ο Ερντογάν εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τη δυσαρέσκειά του για τη στρατιωτική γραφειοκρατία των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι Αμερικανοί δεν κάνουν όσα απαιτούνται με βάση τη συμφωνία των δύο χωρών.

Τέλος, έγινε γνωστό πως οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του.

Η διαδήλωση των Κούρδων

Την Κυριακή χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας διαδήλωσαν κατά των απειλών Τουρκίας για τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση εναντίον των εδαφών τους, στη βόρεια Συρία.

«Κάτω ο Ερντογάν» και «Κάτω η κατοχή», φώναζαν οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα, κοντά στην κοινότητα Ρας αλ Αΐν.

Οι διαδηλωτές στη συνέχεια έκαναν πορεία προς τη βάση που διατηρεί στην περιοχή ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τη γη μας και θα μείνουμε εδώ, αλλά δεν θέλουμε τον πόλεμο», είπε ο 52χρονος Άχμεντ Μοχάμεντ Σάλεμ.