Σε μια εποχή που οι selfies θεωρούνται ο τρόπος που οι άνθρωποι ανεξάρτητα από την ηλικία και το βάλαντιό τους  μοιράζονται τα συναισθήματά τους, αλλά και τα καινούρια τους ρούχα, καλλυντικά ή κοσμήματα, ακόμη και τον τρόπο ζωής τους, και τις ιδέες τους, δεν θα μπορούσαν παρά να δημιουργηθούν και ιδανικοί χώροι που θα εξυπηρετούν τέλεια αυτή τη νέα ανάγκη.

Ενα χρόνο από το πρώτο μουσείο αφιερωμένο στις selfies που άνοιξε στην Καλιφόρνια, ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια τα μουσεία χωρίς εκθέματα για τους φανατικούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.  Τι εννοούμε;

Μετά το μουσείο για selfies στο Ερενφεντ στην Κολωνία, όπου ο επισκέπτης πληρώνει είσοδο για να βγάλει την τέλεια σέλφι, ανάλογου τύπου μουσείο απέκτησε η  Bιέννη. Το μουσείο Νofitter, που εγκαινιάστηκε την Κυριακή στην αυστριακή πρωτεύουσα, είναι φιλικό προς το Instagram και τις selfies και διαθέτει διαδραστικούς χώρους, όπου οι νέοι έχουν το ιδανικό περιβάλλον και το ιδανικό φως για να μπορούν να ικανοποιήσουν την αγαπημένη τους συνήθεια αλλά και να δημιουργήσουν τέχνη.

Όπως εξηγεί η συνιδρύτρια του μουσείου, Πέτρα Σάρινγκερ, «ο αριθμός των νέων που επισκέπτονται μουσεία έχει μειωθεί πολύ. Προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε αυτή την τάση εκμεταλλευόμενοι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι φαίνεται ότι προτιμούν να ζουν στον ψηφιακό κόσμο, παρά να αλληλεπιδρούν στον πραγματικό».

To μουσείο διαθέτει 24 αίθουσες με πληθώρα διαδραστικών εκθεμάτων, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βγάλουν φωτογραφίες μπροστά από τους τοίχους, που είναι βαμμένοι με διαφορετικά χρώματα, έτσι ώστε να πετύχουν την τέλεια λήψη. Επίσης, διαθέτει χώρους γεμάτους με πολύχρωμα μπαλάκια, τοίχους με λουλουδάτα σχέδια και κονφετί με χρυσόσκονη, σχεδιασμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η λήψη της ιδανικής σέλφι. Υπάρχει και μια αίθουσα γεμάτη με προπλάσματα τροφίμων, όπως κάπκεϊκ και μακαρόν.

Η Σάρινγκερ, αναλύοντας στοιχεία άλλων μουσείων φιλικών στους χρήστες κοινωνικής δικτύωσης, όπως  το Μουσείο Παγωτού στις ΗΠΑ, που μετράει 390.000 ακολούθους, πιστεύει ότι το βιεννέζικο μουσείο θα συγκεντρώνει καθημερινώς 300 έως 500 επισκέπτες.

Κατά την ίδια «αυτό είναι το μέλλον των μουσείων σε όλη τη Γη», αφού όπως καταλήγει:  Το σημαντικό είναι ότι δεν πρόκειται απλώς για έναν τόπο για σέλφι, αλλά και για ένα σημείο διασκέδασης, όπου μπορείς να αλληλεπιδράς ενώ απολαμβάνεις την τέχνη». Μάλιστα με τον Νιλς Πέπερ, με τον οποίο μοιράστηκαν την ιδέα για το εν λόγω μουσείο, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν σχετικές περιοδείες ανα τον κόσμο, προκειμένου να επικοινωνήσουν την ιδέα τους.

Με στοιχεία από το ΑΠΕ.