Ένας Ρώσος κατηγορεί την Apple επειδή, όπως υποστηρίζει, έγινε… ομοφυλόφιλος εξαιτίας μιας εφαρμογής του iPhone. Μάλιστα, υποστηρίζει πως υπέστη ηθική βλάβη και ζητά 1 εκατ. ρούβλια (περισσότερα από 14.000 ευρώ).

Η ομοφυλοφιλία στην Ρωσία έπαψε να συνιστά ποινικό αδίκημα μόλις το 1993, ωστόσο οι αντι-ομοφυλοφιλικές προκαταλήψεις εξακολουθούν να είναι διαδεδομένες.

Το 2013, η Ρωσία πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» δηλαδή την «προώθηση ενός μη παραδοσιακού τρόπου ζωής σε ανηλίκους» αλλά στην πραγματικότητα απαγορεύει τον LGBT ακτιβισμό.

Τι συνέβη λοιπόν στην περίπτωση του Ρώσου;

Σύμφωνα με το BBC, η αγωγή κατατέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου και στο κείμενο αυτής ο ενάγων υποστηρίζει πως του παραδόθηκε ένα κρυπτονόμισμα με την ονομασία «GayCoin» μέσω εφαρμογής για smartphone αντί του Bitcoin που είχε παραγγείλει.

Οπως αναφέρει στην καταγγελία του, to GayCoin έφτασε μαζί με ένα μήνυμα που έλεγε: «Μην κρίνεις πριν το δοκιμάσεις».

«Ειλικρινά το σκέφτηκα: πώς μπορώ να κρίνω κάτι χωρίς να το έχω δοκιμάσει; Αποφάσισα να δοκιμάσω να κάνω σχέσεις με το ίδιο φύλο» αναφέρει στην αγωγή του, σύμφωνα με το BBC.

«Τώρα έχω έναν σύντροφο και δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω στους γονείς μου» σημειώνει, ενώ προσθέτει: «η ζωή μου έχει αλλάξει προς το χειρότερο» και «ποτέ δεν θα ξαναγίνει κανονική».

Όπως υποστηρίζει, η Apple τον «έσπρωξε» στην ομοφυλοφιλία «μέσω της χειραγώγησης» και καταλήγει πως οι αλλαγές που έγιναν στη ζωή του του προκάλεσαν «ηθική και ψυχική βλάβη».