Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, λίγες ώρες πριν την… προγραμματισμένη έναρξη της νέας παράνομης γεώτρησης του Γιαβούζ στην Κυπριακή ΑΟΖ, έστειλε ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο από την Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια ο Μάικ Πομπέο ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να έχει κάνει παράνομες γεωτρήσεις» σε ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του Άγγελου Αθανασόπουλου από την εφημερίδα «Το Βήμα» αναφορικά με την επιθετική στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πομπέο απάντησε πως «στη διπλωματία ποτέ δεν λέμε κάτι πριν το κάνουμε, πριν πάρουμε κάποιες αποφάσεις. Αυτό θα ισχύσει και εδώ».

«Κατανοούμε τους κινδύνους. Γνωρίζουμε τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και δουλεύουμε πολύ στενά για να επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα. Να μην έχουμε στρατικοποίηση των θεμάτων και να πετύχουμε αποκλιμάκωση» τόνισε και συμπλήρωσε πως «πρέπει να πετύχουμε αποτελέσματα που είναι αμοιβαία αποδεκτά. Υπάρχουν κάποια όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να κάνει παράνομες γεωτρήσεις. Δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό».