Μία δικαστής ακύρωσε χθες την διαγραφή του πρώην βουλευτή των Podemos Μιγέλ Βίλα ως εργαζόμενου στο αριστερό κόμμα, το οποίο διατάσσει να τον ξαναεντάξει στις τάξεις του, σε μία απόφαση που έκανε δεκτό το επιχείρημα του ενάγοντος πως η διαγραφή του ήταν «αντίποινα» διότι δεν ανήκε στον κύκλο των έμπιστων του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Η δικαστής Πατρίθια ντελ Βάλιε δικαίωσε τον Βίλα, κρίνοντας πως «ήταν μία παράνομη αντίδραση έναντι της πολιτικής ταυτότητας» του πρώην βουλευτή, καθώς και μία σαφής παραβίαση των άρθρων 14 και 24 του Συντάγματος.

Το χρονικό της ανάμειξης του Βίλα με τους Podemos

Ο Βίλα εργαζόταν από το 2014 ως τεχνικός ήχου και εικόνας στους Podemos κι είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα στην περιφέρεια του Μπούργος στις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 και του Ιουλίου 2016.

Μετά τη διάλυση της Βουλής, ενόψει των εκλογών της 28ης Απριλίου, στις 5 Μαρτίου του 2019, ο Βίλα ζήτησε να υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς αποζημίωσης των βουλευτών έως τη διεξαγωγή των εκλογών και καθώς το κόμμα δεν τον κατέβασε ξανά στο ψηφοδέλτιο απαίτησε την οριστική βουλευτική του αποζημίωση.

Την ίδια στιγμή ζήτησε από τους Podemos να επανέλθει στη θέση εργασίας του στο κόμμα, όμως του απάντησαν πως όσο ήταν βουλευτής δεν είχε κάνει αίτηση για συνέχιση της συνεργασίας του με το κόμμα, αλλά είχε παραιτηθεί αυτοβούλως από τη θέση του και πως μολονότι από τις 5 Μαρτίου έπαψε να είναι βουλευτής το νέο αίτημά του για να λάβει πίσω τη θέση του το κατέθεσε μόλις στις 26 Απριλίου, χάνοντας τη νόμιμη προθεσμία.

Η δικαστής δικαίωσε τον Βίλα

Ωστόσο, η δικαστίνα δεν έκανε δεκτό το επιχείρημα των Podemos για εκπνοή της προθεσμίας για τη θέση εργαζομένου, αλλά υιοθέτησε την άποψη του ενάγοντος ότι η λύση της συνεργασίας τους οφείλεται στο γεγονός ότι «δεν ανήκε στον επονομαζόμενο «Παβλικό πυρήνα», δεδομένου ότι ανήκε στον κύκλο του αποχωρήσαντος πλέον από το κόμμα Ίνιγο Ερεχόν.

Η ίδια έκρινε πως οι Podemos δεν παρουσίασαν κανένα πειστήριο πως η λύση συνεργασίας δεν αποτελούσε «αντίποινα» και πως μόνο τους επιχείρημα ήταν ότι ο Βίλα δεν κατέθεσε αίτημα συνεργασίας εντός της προθεσμίας που ορίζει ο νόμος, ένα επιχείρημα που είναι έωλο.

Επιβάλλεται η επαναπρόσληψη του Βίλα

Για τον λόγο τούτο έκρινε πως η απόλυση ήταν «αδικαιολόγητη» και ακυρώνεται και επιβάλλεται η επαναπρόσληψή του και η καταβολή των μισθών που έχασε από τον Μάρτιο μέχρι την επαναπρόσληψη, ορίζοντας ημερήσια αποζημίωση 63,05 ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Βίλα εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά τόνισε πως «λυπάται που οι Podemos παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων» και πως δεν είναι ο μόνος που υπέστη ιδεολογικά αντίποινα στη θέση εργασίας του.

Όπως τόνισε ελπίζει ότι το κόμμα θα τον δεχθεί ξανά για να εργασθεί, καθώς η απόλυσή του από τον Μάρτιο του στέρησε ακόμη και τη δυνατότητα να προσφύγει στο ταμείο ανεργίας.

Ο πρώην βουλευτής εξήγησε πως το κόμμα είχε τη δυνατότητα να αποφύγει τη δίκη, καθώς ο ίδιος είχε προτείνει εξωδικαστικό διακανονισμό, όπως είχε κάνει και με άλλους αντίστοιχους εργαζομένους.

Πηγή: EFE, El Publico, ΑΠΕ-ΜΠΕ