«Παραλύει» και πάλι η χώρα αύριο, Τετάρτη λόγω της απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας με αφορμή το το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, την ημέρα της απεργίας, θα κυκλοφορούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Αναφορικά με τα τραίνα και τον Προαστιακό, θα είναι ακινητοποιημένα με τους εργαζόμενους μάλιστα να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ .

Τέλος, αναμένονται αποφάσεις των εργαζομένων για το πώς θα λειτουργήσουν την ημέρα της απεργίας ο Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ) και το τραμ.

Απεργία στις τράπεζες

Εν τω μεετξαύ, νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019 προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι συνεχίζει τις πρωτοβουλίες της και προχωρά σε συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου και σε εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα με συγκεντρώσεις, ώστε να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα τοπικά ΜΜΕ για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία ζητάει από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) να συντονίσει τον αγώνα όλων των εργαζομένων της χώρας, «για να μην περάσουν οι αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου».

Παράλληλα, η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση:

  • Να πάρει πίσω τις παρεμβάσεις της για τις ΣΣΕ και τη Διαιτησία.
  • Να σεβαστεί τις αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των ΣΣΕ, τα συνταγματικά δικαιώματα και τη συλλογική αυτονομία και
  • να αποκαταστήσει πλήρως την ομαλότητα στις εργασιακές σχέσεις και να επαναφέρει το εξάμηνο επέκτασης της διάρκειας των ΣΣΕ, μετά τη λήξη τους, καθώς και την πλήρη μετενέργεια των όρων τους».

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη η ΟΛΜΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 4 Οκτωβρίου 2019 στη 1μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ κήρυξε διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3ωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Η ΔΟΕ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι και οι δάσκαλοι θα συμμετάσχουν την ίδια μέρα στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί από κοινού με το ΕΚΑ και άλλα σωματεία, στις 11.00 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Διοργανώνει παράλληλα από κοινού με την ΟΛΜΕ συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019 στις 13.00 στο υπουργείο Παιδείας (με κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου – τρεις πρώτες του απογευματινού) «για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού, προτάσσοντας και διεκδικώντας την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας».

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για τις 2 Οκτωβρίου η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.

Η απόφασή τους γνωστοποιήθηκε με σημερινή ανακοίνωση από το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).