Για την κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες μέρες τη Δυτική Ελλάδα και για τη σωρεία κεραυνών που έφεραν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, μίλησε μέσω skype στην εκπομπή One Direct ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.

Ο κ. Λαγουβάρδος προειδοποίησε πως «το επόμενο δίμηνο θα είναι σκληρό, καθώς ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης είναι από τους πιο φονικούς μήνες από πλευράς πλημμυρών».

«Θέλει προσοχή και συνεργασία επιχειρησιακών και επιστημονικών φορέων», είπε χαρακτηριστικά.

Καλοκαίρι – Φθινόπωρο οι περισσότεροι κεραυνοί

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο υπάρχει σύστημα που καταγράφει το σήμα που δίνει ένας κεραυνός όταν ακουμπάει στο έδαφος και με βάση αυτό γίνεται η καταμέτρησή τους.

Στις καταιγίδες των τελευταίων ημερών η μεγαλύτερη πυκνότητα κεραυνών ήταν στη Δυτική Ελλάδα και Δυτική Πελοπόννησο, είπε και πρόσθεσε πως οι εποχές με τους περισσότερους κεραυνούς είναι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Ο κ. Λαγουβάρδος περιέγραψε τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει κανείς να παίρνει έτσι ώστε να προστατευτεί από τους κεραυνούς και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το φαινόμενο των συχνών και ισχυρών βροχοπτώσεων ενδέχεται να αυξηθεί στο μέλλον.

Τέλος, έδωσε τη μετεωρολογική πρόγνωση των επόμενων ημερών καθησυχάζοντας πως δε θα έχουμε άλλες βροχές, ενώ θα υπάρξει και μικρή αύξηση της θερμοκρασίας.

Πηγή: onetv.gr