Με την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή» δικάζονται από την τουρκική Δικαιοσύνη, οι Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης.

Ωστόσο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί δεν παραπέμπονται για την κατηγορία περί κατασκοπείας.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είχαν συλληφθεί την 1η Μαρτίου 2018 στον Έβρο, όταν πέρασαν τα σύνορα πεζοί και κρατήθηκαν για πέντε μήνες στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Απελευθερώθηκαν στις 14 Αυγούστου 2018, έπειτα από 167 μέρες κράτησης, και επέστρεψαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα της 15ης Αυγούστου 2018.

Πατέρας Μητρετώδη: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται καταστάσεις

Για την δίκη του γιου του μίλησε ο πατέρας του Άγγελου Μητρετώδη, αναφέροντας πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται καταστάσεις.

«Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ξέραμε ότι θα δικαστούν. Προβλέπεται από το τουρκικό δίκαιο η ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Έλεγαν ότι δεν εκτίεται στο σύνολό της η συγκεκριμένη ποινή. Ήταν ένα απλό πλημμέλημα και η Τουρκία το εκμεταλλεύτηκε, ενώ θα έπρεπε να το έχει λήξει ένα 24ωρο μετά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του Άγγελου στον ΣΚΑΪ.

Κατηγορούνται για παράνομη είσοδο στην Τουρκία

Πριν από λίγες μέρες η εισαγγελία της Αδριανούπολης είχε αποφανθεί πως δεν συντρέχουν λόγοι δίωξης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για την κατηγορία της στρατιωτικής κατασκοπείας.

Όπως ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δεν υπάρχουν «επαρκή και σαφή αποδεικτικά στοιχεία» για την εν λόγω κατηγορία. Η κατηγορία, προσέθετε, περί κατασκοπείας μπαίνει στο αρχείο.

Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο με την κατηγορία περί παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», καθώς οι ισχυρισμοί που διατύπωσαν Μητρετώδης και Κούκλατζης πως πέρασαν στην Τουρκία επειδή λόγω του χιονιού δεν φαίνονταν τα σύνορα, δεν έπεισαν τις δικαστικές αρχές.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η στρατιωτική τους εμπειρία δεν συνάδει με την απώλεια προσανατολισμού.

Σημειώνεται πως το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επισείει ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια στην Τουρκία.

Πάντως, μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι δικηγόροι τους είχαν ενημερώσει ότι ενδέχεται να υπάρξει συμψηφισμός της κράτησής τους με την ποινή που ενδεχομένως επιβληθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από