Την εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ». Οι επιστολές – οι οποίες έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας – καταδεικνύουν ότι το Λονδίνο δεν ήταν ποτέ διατεθειμένο να προσέλθει σε διάλογο με την Αθήνα για την επανένωση των Γλυπτών.

Η βρετανική κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται πίσω από το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο αποκαλεί «νόμιμο ιδιοκτήτη» των αρχαιοελληνικών πολιτιστικών θησαυρών που απέσπασε βίαια ο λόρδος Ελγιν, και εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της αρνούμενη να συζητήσει το θέμα.

Στις επιστολές που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ» – η πιο πρόσφατη εστάλη πριν από τρεις μήνες – ο βρετανός υπουργός Πολιτισμού απορρίπτει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να αρχίσει διάλογος για την επιστροφή των Γλυπτών και παραπέμπει στο Βρετανικό Μουσείο για οποιαδήποτε συζήτηση: όχι, όμως, για την οριστική επανένωσή τους, αλλά μόνο για να εξεταστεί το ενδεχόμενο του δανεισμού τους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα παραιτηθεί της διεκδίκησής τους!

-Το «σχέδιο» των Βρετανών ώστε τα Γλυπτά να μην επιστραφούν ποτέ στην Αθήνα

-Διπλωμάτης αποκαλύπτει: «Οι Βρετανοί θέλουν να μας ταπεινώσουν»

-Η επιστολή που εξόργισε την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ