Στην ανατολική Μεσόγειο κατέπλευσε το ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis», το οποίο συνοδεύεται από φρεγάτα TCG ORUÇREİS των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis είναι το τέταρτο πλοίο της Τουρκίας που βρίσκεται στη Μεσόγειο συνδράμοντας τα δύο γεωτρύπανά της Φατίχ και Γιαβούς και το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός στις δραστηριότητές της για υδρογονάνθρακες.

Το πλοίο παρέμενε μέχρι τώρα δεμένο στην Αττάλεια, παρά τις πληροφορίες που μετέδιδαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το τουρκικό πλοίο έφτασε στην Αττάλεια στις 29 Αυγούστου. Η Τουρκία έχει επιταχύνει τις έρευνες φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Ενέργειας τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα άκρα η τουρκική προκλητικότητα

«Μοιραστείτε τους φυσικούς πόρους της Κύπρου προτού είναι πολύ αργά» ήταν το νέο προκλητικό μήνυμα – απειλή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προς την κυπριακή κυβέρνηση σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακίντζι.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ειρήνη και σταθερότητα, λέγοντας πως είπαν σε όλα τα φόρα ότι θα διαφυλάξουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας.

«Με τα πλοία μας, το Fatih, το Yavuz, το Barbaros και το Oruc Reis, συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα τις δραστηριότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο, γεωτρητικές και σεισμογραφικές».

Στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες

Σε περιοχή της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δίπλα ακριβώς στην ελληνική και με μικρή επικάλυψη της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, στέλνει τελικά για έρευνες το δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος της, το Oruc Reis, η Τουρκία.

Το σημείο στο οποίο στέλνει το Oruc Reis είναι ακριβώς η «σφήνα» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του liberal.gr, που μπαίνει ανάμεσα στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, την οποία βεβαίως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Και σε αυτή την φάση τουλάχιστον επιλέγει να μην αμφισβητήσει εμπράκτως τουλάχιστον την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η παρουσία ενός τουρκικού σεισμογραφικού τόσο κοντά στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας την οποία διεκδικεί η Τουρκία, απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση, καθώς το ORUC REIS ανα πάσα στιγμή το επόμενο διάστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο άσκησης πίεσης προς την Αθήνα και προς τη Λευκωσία.

Πού βρίσκεται το Γιαβούζ

Ανοικτά της πόλης Τασουτσιού της νότιας Τουρκίας βρίσκεται πλέον το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», το οποίο επιχειρούσε παράνομα ανοικτά του κατεχόμενου κόλπου της Καρπασίας από τον Μάιο.

Το τουρκικό γεωτρύπανο -που σύμφωνα με τουρκικές πηγές- πραγματοποιούσε εργασίες για άγνωστους λόγους μετακινήθηκε, απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία τουρκικά παράλια.

Το τουρκικό πρακτορείο IHA αναφέρει ότι το γεωτρύπανο περιμένει για ανεφοδιασμό στα ανοιχτά της συνοικίας Τασουτσού της Μερσίνας ενώ αναμένει οδηγίες αν στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Κύπρο ή όχι.

Στις 19 Αυγούστου, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι «το »Γιαβούζ» βρίσκεται στα ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας εδώ και ένα μήνα και το »Φατίχ» διενεργεί γεώτρηση εδώ και τέσσερις μήνες  στον στόχο-όπως τον αποκαλεί »Φοινίκη 1»».

Πού βρίσκεται το Yavuz:

 

Απειλές Ερντογάν: Μπορεί να στείλουμε και τρίτο γεωτρύπανο στην Κύπρο

Κατά τη διάρκεια της ίδια συνέντευξης του στο Reuters, ο τούρκος πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πιθανότητα συνεταιρισμού για το θέμα της ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο με τις χώρες της Δύσης απάντησε πως «ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει οτιδήποτε».

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ξανά την ε/κ πλευρά ότι δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα και το δίκαιο, και ότι απειλεί τη διεθνή ειρήνη.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «υπάρχουν τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία. Και φαίνεται και η ΕΕ ως φιλοξενούμενη εγγυήτρια».

Υπενθυμίζεται ότι, με νέα Navtex, η Τουρκία, «δέσμευσε» τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής θαλάσσια περιοχή για έρευνες σεισμολογικού και υδατογραφικού χαρακτήρα, χωρίζοντας το Καστελόριζο από τη Ρόδο και φθάνει μία ανάσα από την Κρήτη, και συνεχίζοντας τις προκλητικές ενέργειες κατά Αθήνας – Λευκωσίας σε στεριά και θάλασσα.