Στο… άγνωστο βαδίζει η Βρετανία, η οποία μόλις ενάμιση μήνα πριν το Brexit δεν έχει βρει ακόμα κάποιο μονοπάτι που να την οδηγεί εκτός ΕΕ.

Όλα αυτά ενώ η Βουλή είναι κλειστή και όλες οι διαδικασίες στο εσωτερικό έχουν ανασταλεί έως τα μέσα του Οκτωβρίου.

Ακόμα όμως και στο πλαίσιο του κλεισίματος του κοινοβουλίου επικρατεί μια ασάφεια, αφού παρά το ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε το δικαίωμα να κλείσει τη Βουλή, όπως και έκανε, έχοντας και την υπογραφή της Βασίλισσας Ελισάβετ, εφόσον το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει παράνομη την αναστολή των εργασιών του νομοθετικού σώματος για πέντε εβδομάδες, τότε θα κληθεί να πάρει μια σημαντική απόφαση.

Αν θα επανασυγκαλέσει τη Βουλή ή αν θα επιλέξει να αγνοήσει το Ανώτατο Δικαστήριο…

Κατά την πρώτη από τις τρεις ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον των 11 δικαστών του Ανωτάτου στο Λονδίνο, ο νομικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης κλήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα πώς ο πρωθυπουργός Τζόνσον θα συμμορφωθεί με την ετυμηγορία σε περίπτωση που είναι αρνητική για τον ίδιο.

Ο κυβερνητικός Γενικός Συνήγορος της Σκωτίας, λόρδος Κιν, απάντησε ότι υπάρχει «καθαρή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί με όλα τα αναγκαία μέσα» σε ενδεχόμενη απόφαση των δικαστών ότι η αναστολή ήταν παράνομη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μιλώντας στο BBC και ερωτηθείς δύο φορές σχετικά ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον είπε: «Νομίζω ότι το καλύτερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να περιμένω να δω τι θα πουν οι δικαστές».

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως έχει τον «μεγαλύτερο σεβασμό» για το δικαστικό σώμα.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, λόρδος Κιν, απέφυγε πάντως να πει κατά πόσο η κυβέρνηση θα αποφάσιζε νέα αναστολή των κοινοβουλευτικών εργασιών  ακόμα και αν το κοινοβούλιο πανασυγκαλείτο. «Δε θα μπορούσα να σχολιάσω επ’ αυτού», ήταν η απάντησή του σε ερώτημα από την έδρα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναστολής σε περίπτωση δικαστικής ήττας άφησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ. «Θα ήταν λάθος να προβώ σε υποθέσεις για το το θα γινόταν μετά από τη δικαστική απόφαση», είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Αντιδρώντας, ο πρώην γενικός εισαγγελέας και πρόσφατα διεγραμμένος από την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών βουλευτής Ντόμινικ Γκριβ πρωθυπουργό « να σταματήσει να προσπαθεί να ξεγλιστρήσει από το νόμο και απλά να τον υπακούσει».