Το θρυλικό σκάφος του Captain Cook μπορεί να έχει βρεθεί στο βυθό της θάλασσας στα ανοικτά των ακτών του Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, σχεδόν 250 χρόνια αφότου ολοκλήρωσε την αποστολή του.

Το HMS Endeavour υπό την ηγεσία του Captain Cook ήταν το πρώτο πλοίο που μετέφερε μια ομάδα ατρόμητων ναυτικών στην Αυστραλία και μπορεί να έχει εντοπιστεί τελικά από επιστήμονες.

Οι ειδικοί, αφού πέρασαν 20 χρόνια ψάχνοντας το θρυλικό πλοίο, επιθυμούν διακαώς να βρουν τελικά τα απομεινάρια του ναυαγίου και πιστεύουν ότι το έχουν εντοπίσει στο Νιούπορτ, στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, και ήδη έχουν γίνει καταδύσεις στο σημείο.

Ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα εικόνες και δεδομένα τρισδιάστατης σάρωσης του ναυαγίου σε μια έκθεση. «Η ανασκαφή έφερε στο φως αντικείμενα και τη δομή του πλοίου για να επιβεβαιώσει ότι αυτό είναι ναυάγιο του 18ου αιώνα» ανέφεραν σε σχετική δήλωση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο FoxNews πάντως, είναι ακόμα αβέβαιο αν εκεί βρίσκεται το φημισμένο πλοίο. Δείγματα και σαρώσεις έχουν συγκεντρωθεί από τον πυθμένα του βυθού και έχουν σταλεί για εργαστηριακή ανάλυση και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Η πιθανή ταυτοποίηση του σκάφους έχει αυξήσει τις ελπίδες ότι το HMS Endeavour θα ανασκαφεί με επιτυχία.

Ποιο ήταν το Endeavour

Το αυθεντικό Endeavour μετονομάστηκε αργότερα σε Lord Sandwich 2 και χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς για φυλάκιση Αμερικανών κατά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Το 1778 καταστράφηκε με άλλα 12 πλοία στο Νιούπορτ, αλλά κομμάτια του δεν βρέθηκαν ποτέ παρά τις πολλές αποστολές αναζήτησης.

To 1768, o τότε υποπλοίαρχος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, James Cook έφτασε με το Endeavour στην Ταϊτή και ένα χρόνο αργότερα είχε ήδη μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης, βοηθώντας τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος.

Αργότερα, έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στη Νέα Ζηλανδία -εκεί ήρθε σε επαφή με τους Μαορί-, διεκδίκησε εδάφη της Αυστραλίας για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και επέστρεψε στη χώρα του διάσημος πια, το 1771, ολοκληρώνοντας έναν γύρο του κόσμου με το Endeavour.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από