Μεγάλη Ποδηλατοδρομία διοργανώνουν οι ποδηλατικές ομάδες του Βόρειου Τομέα της Αττικής το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, περνώντας από τα 14 Δημαρχεία της Βόρειας Αττικής και συμμετέχοντας στην καμπάνια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019 “EUROPEANMOBILITYWEEK 2019” αλλά και στο παγκόσμιο κίνημα “Week for Future and Climate Justice» ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα.

Η Ποδηλατοδρομία θα καταλήξει στο υπουργείο Περιβάλλοντος στην Μεσογείων μετά από μια διαδρομή περίπου 60 χιλιομέτρων όπου θα τους περιμένει για να τους υποδεχθεί και ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης.

 Οι ποδηλάτες καλούν όλους τους πολίτες να επισκεφθούν μαζί τους τα δημαρχεία του Βόρειου Τομέα Αττικής, συμμετέχοντας σε όποιο κομμάτι της διαδρομής επιθυμούν. Στα δημαρχεία θα επιδώσουν επιστολή υπενθύμισης του Συμφώνου των Δημάρχων, τονίζοντας τη σημασία της Βιώσιμης Κινητικότητας για τον στόχο της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και θα παραδώσουν συμβολικά και μία γλαστρούλα στον Δήμαρχο για να την φυτέψει κάπου στο Δημαρχείο και να τη φροντίζει μέχρι την λήξη της θητείας του.

 Οπως αναφέρουν οι ποδηλατικές ομάδες του Βόρειου Τομέα αλλά και η ΠοδηλΑττική Κοινότητα που συνδιοργανώνει την Ποδηλατοδρομία, η εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης ποδηλατιστών και πεζών είναι υποχρέωση της Πολιτείας και των Δήμων, όχι μόνο με τις απαραίτητες υποδομές, αλλά και με την εκμάθηση και αγωγή των πολιτών.

Εχει αποδειχθεί ότι περισσότερες υποδομές για το ποδήλατο και περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους, οδηγεί περισσότερους ανθρώπους στην χρήση του ποδηλάτου και στο περπάτημα.

 

Το πρόγραμμα της Ποδηλατοδρομίας  έχει ως εξής:

9:00 αναχώρηση από το Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού

Σε  3,9 χιλιόμετρα άφιξη 9:45 Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής

Σε  1,8 χιλιόμετρα άφιξη 10:15 Δημαρχείο Χαλανδρίου

Σε  2,9 χιλιόμετρα άφιξη 10:50 Δημαρχείο Φιλοθέης – Ψυχικού

Σε  3,6 χιλιόμετρα άφιξη 11:30 Δημαρχείο Γαλατσίου

Σε  3,3 χιλιόμετρα άφιξη 12:05 Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Σε  1,9 χιλιόμετρα άφιξη 12:35 Δημαρχείο Νέας Ιωνίας

Σε  1,5 χιλιόμετρα άφιξη 13:00 Δημαρχείο Ηρακλείου

Σε  1,5 χιλιόμετρα άφιξη 13:25 Δημαρχείο Μεταμόρφωσης

Σε  3,3 χιλιόμετρα άφιξη 14:00 Δημαρχείο Λυκόβρυσης Πεύκης

Σε  1,5 χιλιόμετρα άφιξη 14:25 Δημαρχείο Αμαρουσίου

Σε  3 χιλιόμετρα άφιξη 15:00 Δημαρχείο Κηφισιάς

Σε  5 χιλιόμετρα άφιξη 15:45 Δημαρχείο Πεντέλης

Σε  5 χιλιόμετρα άφιξη 16:30 Δημαρχείο Βριλησσίων

Σε  9,2 χιλιόμετρα άφιξη 18:00 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Μια συνολική διαδρομή 54 χιλιομέτρων που θα διαρκέσει 8 ώρες και 45 λεπτά (συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου των στάσεων 15 λεπτών σε κάθε Δημαρχείο).

Μέση ωριαία ταχύτητα 10Km/h.