Τον Μάιο του 2017, ο Βρετανός καλλιτέχνης δρόμου και ακτιβιστής Banksy φιλοτέχνησε μια τοιχογραφία σε τυφλή όψη του κτηρίου Castle Amusements στο Ντόβερ, η οποία έμεινε γνωστή με την επωνυμία Brexit.

Σε αυτήν απεικονίζεται ένας άντρας πάνω σε μια σκάλα να πελεκάει με καλέμι ένα από τα αστέρια της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, την τοιχογραφία του δημοφιλούς Banksy την κάλυψαν με μια στρώση άσπρη μπογιά και με μια σκαλωσιά.

View this post on Instagram

Dover, England.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Banksy έδειξε πώς θα επενέβαινε ο ίδιος στο έργο του: «Ω. Είχα προγραμματίσει, την ημέρα του Brexit, να αλλάξω το έργο στο Ντόβερ σε αυτό. Αλλά, κατά τα φαινόμενα, το κάλυψαν με μπογιά.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy) on

Δεν πειράζει. Υποθέτω ότι μια μεγάλη λευκή σημαία επίσης λέει αυτό που θέλω να πω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Banksy.

Η οργισμένη δήλωση του Έλφικε

Η εξέλιξη πυροδότησε την οργή του πρώην τοπικού βουλευτή, Τσάρλι Έλφικε, ο οποίος κατηγόρησε τον οργανισμό Historic England: «Πολύ απογοητευμένος με την εξαφάνιση του «Dover Banksy».

Μια εμβληματική, σε πολιτισμικό επίπεδο, δήλωση για τους καιρούς που ζούμε. Ζητήσαμε από τον Historic England να προστατεύσει το έργο, αλλά αρνήθηκαν. Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Θα ‘πρεπε από ντροπή να περάσουν θηλιά στον λαιμό τους».

O Μπράντλερ υποστηρίζει τον Banksy

Οργισμένος ήταν και ο Τζον Μπράντλερ, ο οποίος έχει αγοράσει την τοιχογραφία του Banksy «Season’s Greetings» που εμφανίστηκε πέρυσι στην Ουαλία: «Έχω μείνει άφωνος. Αυτό είναι ένας «Banksy» που είναι διάσημος.

Όποτε υπάρχει άρθρο για το Brexit, τον δείχνουν, και διεθνώς στην τηλεόραση. Ο κόσμος στο Κεντ και, ειδικά, ο κόσμος στο Ντόβερ θα έπρεπε να είναι τόσο ευχαριστημένοι που είχαν αυτό το έργο. Αυτό το έργο είναι διάσημο. Είναι ιεροσυλία να το καταστρέφεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ