Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έζησε μια ζωή που πήρε μυθικές διαστάσεις στο μυαλό των θαυμαστών της κι όσα χρόνια και να περάσουν, λεπτομέρειες και περιστατικά για τη ζωή της που έρχονται στο φως, έχουν πάντα ενδιαφέρον.

Ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης ήταν από τους ηθοποιούς που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία το «Δόλωμα». 55 χρόνια μετά ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στη συνεργασία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία που προβλήθηκε το 1964.

«Μου έκανε πρόταση ο ίδιος ο Φίνος για το “Δόλωμα”. Ήταν μια ταινία κομμένη και ραμμένη πάνω στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Μιλάμε για υπερπαραγωγή. Στην αρχή, όταν μου προτάθηκε να τη γυρίσω, δεν δέχτηκα. Είχα ακούσει πολλά κακά για εκείνη και φοβόμουν. Το έκανα όμως και τα γυρίσματα ήταν συγκλονιστικά.

«Γνώρισα έναν γλυκύτατο Αλέκο Αλεξανδράκη, που όμοιός του δεν θα ξαναπεράσει. Απίστευτος ηθοποιός και, από την άλλη, πέρασα συγκλονιστικά με την Αλίκη. Ένα γλυκύτατο πλάσμα, μια απόλυτη επαγγελματίας. Εγώ πήγαινα 06:00 το πρωί στα γυρίσματα και εκείνη ήταν έτοιμη, ντυμένη και βαμμένη ώρα πριν», εξομολογήθηκε ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης.

View this post on Instagram

A post shared by Aliki Vougiouklaki Official (@alikivougiouklakiofficial) on

Το απαγορευμένο «Δόλωμα» και η επιτυχία

Tο 1964 και για πέντε χρόνια η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε σταματήσει τη συνεργασία με την Finos Film.

Το συμβόλαιό της με την εταιρεία, όμως, την ανάγκασε να γυρίσει άλλη μια ταινία με τον Φίνο. Ήταν το «Δόλωμα». Η ταινία θεωρήθηκε προκλητική και τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής, επειδή έδειχνε τη ζωή μιας χορεύτριας σε κακόφημο μπαρ της Τρούμπας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ερωτικές σκηνές, προέβαλε μία περιοχή με οίκους ανοχής, καμπαρέ και αιματηρές συμπλοκές μεθυσμένων ανδρών και γι’ αυτό θεωρήθηκε σχεδόν ακατάλληλη…

Η ιδέα για το χορευτικό της Αλίκης στο τραγούδι «Μου αρέσουνε τα αγόρια» ανήκε στην ίδια. Ήθελε να κάνει κάτι παρόμοιο με την Μέριλιν Μονρόε στο «My heart belongs to daddy», που τραγουδούσε στην ταινία «Έλα ν’ αγαπηθούμε».

Η μεγάλη επιτυχία της ταινίας Παράλληλα με το «Δόλωμα» η Αλίκη γύριζε την ταινία «Σοφερίνα», με εταιρεία παραγωγής την Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης. Οι δύο ταινίες βγήκαν στους κινηματογράφους την ίδια εβδομάδα. Το «Δόλωμα» σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.

Έκοψε 557.302 εισιτήρια και ήρθε στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 93 ταινίες. Προβλήθηκε και στο εξωτερικό με τους τίτλους «The bait» που σημαίνει «Το Δόλωμα» και «Aces of Spades», δηλαδή «Άσσος Μπαστούνι». Η ιστορία της ταινίας δημοσιευόταν επί 12 εβδομάδες στο περιοδικό «Θησαυρός» σε μορφή σινε-ρομάντσου….