Για προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 84ης ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το κυβερνητικό επιτελείο προχώρησε σε αυτή την απόφαση προκειμένου να δικαιολογήσει «την προειλημμένη απόφασή τους να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία, όπως για παράδειγμα ο ΔΕΔΔΗΕ ή οι υδροηλεκτρικές μονάδες».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις και επενδύσεις που προωθεί η κυβέρνηση, με πρώτο το Ελληνικό, σημειώνοντας ότι «βρήκαν μπροστά τους τις μεγαλοστομίες τους όταν ήταν αντιπολίτευση, αφού μετέθεσαν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών τέσσερις φορές».

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε πως τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν ότι «την πρώτη εβδομάδα θα μπουν μπουλντόζες, σε 45 μέρες θα μπουν μπουλτόζες, στα τέλη του 2019 θα μπουν μπουλντόζες, στις αρχές του 2020 θα μπουν μπουλντόζες, ενώ σήμερα νίπτουν τας χείρας τους».

«Μας λένε ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης η έναρξη των εργασιών αλλά του επενδυτή. Και για να τον βοηθήσουν, επιχειρούν το μεγάλο κόλπο: με διθυραμβικά σχόλια στον τύπο προετοιμάζουν το έδαφος για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development ώστε φυσικά το έργο, αν και όποτε ξεκινήσει, να χρηματοδοτηθεί από τους Έλληνες φορολογούμενους που ανακεφαλαιοποίησαν τις Τράπεζες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία χρηματοδότησης της επένδυσης στο Ελληνικό, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα ακόμη σπουδαίο δώρο στον ίδιο επιχειρηματία.

«Αποφασίζουν τη πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ μέσω χρηματηστηρίου. Δηλαδή χωρίς να ζητάνε, όπως εμείς, ταυτόχρονη πώληση και από τον όμιλο Λάτση, που θα έδινε πρίμνιουμ μετοχές και υψηλή τιμή στην πώληση των μετοχών του Δημοσίου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Με δυο λόγια αποδέχονται τη ζημία του Δημοσίου, προκειμένου να διευκολύνουν τα κέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας σχετικά ερωτήματα προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας: «Είναι αυτό ανάπτυξη για όλους ή ανάπτυξη και κέρδη για τους χορηγούς της ΝΔ; Αναρωτιέμαι είναι αυτό επιτυχημένο επενδυτικό μοντέλο που θα πάει τη χώρα μπροστά ή είναι πιστή αντιγραφή της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης που οδήγησε τη χώρα στην χρεοκοπία;».

Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της El Dorado Gold που αφορά ειδικότερα τη Βόρειο Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αφήνει στην άκρη όλες τις επιφυλάξεις για το αν η εταιρεία πράγματι μπορεί να κάνει όσα έχει δεσμευτεί και επιχειρεί με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο να επιδοτήσει με Δδημόσιο χρήμα τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Ελ Ντοράντο.

«Να θέλουν να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας και να εξάγουν το υλικό στο εξωτερικό και εμείς να τους επιδοτούμε κιόλας, έ αυτό ξεπερνάει κάθε φαντασία…» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.