Σε δύο ή τρεις άνδρες των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών και σε έναν διαχειριστή αποθήκης στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ και των αξιωματικών του ΓΕΝ για την κλοπή βαρέος οπλισμού στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) της Λέρου που διαπιστώθηκε προ πέντε ημερών. Οπως αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» από την αποθήκη εκλάπησαν τελικά πέρα από τα δύο αντιαρματικά συστήματα τύπου LAW, δύο ρουκέτες, δύο νάρκες, έξι οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες και μερικές δεκάδες μέτρα φυτίλι.

Η ταυτότητα των δραστών

Τη σχετική έρευνα παρακολουθεί κλιμάκιο της ΕΥΠ, που ωστόσο δεν συμμετέχει στο επιχειρησιακό τμήμα της έρευνας. Στελέχη της Λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρονται σε υπόθεση που είναι σε σχετικά καλό σημείο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η κλοπή αφού πρόσβαση στην αποθήκη είχαν τουλάχιστον τους τελευταίους μήνες 6-7 άτομα. Οι δύο τρεις εξ αυτών ήταν άνδρες των ΟΥΚ που επιθεωρούσαν τον οπλισμό και τα δεδομένα θερμοκρασίας και υγρασίας της αποθήκης όπως και άλλοι κομάντος του Ναυτικού που εισέρχονταν σε αυτήν για να πάρουν υλικά για τις ασκήσεις τους.

Ακόμη φαίνεται μια από τις καταμετρήσεις στις αποθήκες με τα πυρομαχικά της ναυτικής βάσης στη Λέρο να ήταν εικονική, ενώ εξετάζεται αν είχαν τηρηθεί και τα πρωτόκολλα καταστροφής των ναρκών. Στελέχη των αρχών ασφαλείας αναφέρουν ότι τα επόμενα 24ωρα θα επιχειρηθεί να προσδιοριστεί πλήρως η ταυτότητα αυτών που προχώρησαν στην κλοπή, αλλά και να εντοπιστεί μέρος των κλοπιμαίων.

Το χαμένο υλικό

Επιπλέον εκτιμούν ότι κίνητρο των δραστών ήταν η παρακράτηση των όπλων (όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις απώλειας οπλισμού από στρατόπεδα) ή η προώθησή τους σε κυκλώματα λαθρεμπόρων και ποινικών που έχουν σχέση κυρίως με περιοχές της νότιας Πελοποννήσου. Χωρίς να αποκλείονται άλλα ενδεχόμενα.