Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της κλοπής του στρατιωτικού υλικού στη Λέρο, το οποίο σήμανε συναγερμό στις Αρχές, οι οποίες δεν απέκλειαν ούτε το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η αλήθεια είναι πιο απλή, αφού οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε τρεις υπόπτους.

Πρόκειται για έναν υπαξιωματικό που είχε την ευθύνη για την αποθήκη οπλισμού και δυο ακόμα χαμηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη, μέλη της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες φέρεται να έχει «σπάσει» ένας εκ των εμπλεκομένων, ο οποίος έδωσε πληροφορίες για το συμβάν.

Όπως ανέφεραν πληροφορίες που μετάδωσε το One Channel οι Αρχές εστιάζουν στο κομβικό σημείο του Σεπτεμβρίου του 2018, όταν έγινε αλλαγή του διαχειριστή της αποθήκης και λίγες ημέρες αργότερα, τα τρία αυτά στελέχη ζήτησαν από τον νέο διαχειριστή για κάποιον λόγο να τους δώσει τα κλειδιά και τον κωδικό για να μπουν στην αποθήκη.

Ωστόσο οι Αρχές δεν πιστεύουν ότι όλα τα υλικά αφαιρέθηκαν τότε, αλλά η κλοπή γινόταν σταδιακά.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πάνου Σωτήρη, ο κατάλογος των υπόπτων συρρικνώθηκε στους τρεις μετά από σαρώσεις κινητών τηλεφώνων και καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων στη διαχείριση της αποθήκης οπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι αρχές δεν είναι σε θέση να κατηγορήσουν ακόμα κάποιον, σύμφωνα «οι εκδοχές που δίνουν οι τρεις του για κάποια συγκεκριμένα περιστατικά δεν ταυτίζονται» και αυτό, σύμφωνα με τις Αρχές, είναι το πρώτο βήμα για να συνεχίσουν πολύ πιο έντονα την έρευνα.

Πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές θεωρούν είναι θέμα χρόνου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.

Μάλιστα, σημειώνεται πως το κλειδί της υπόθεσης, πέραν της μαρτυρίας, ήταν η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών κάποιων εκ των φερόμενων ως εμπλεκόμενων.

Του έδωσε το κλειδί γιατί τον εμπιστευόταν

Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες ο υπαξιωματικός που «έσπασε» περιέγραψε πως ανέλαβε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2018. Περίπου ένα μήνα μετά, ο προκάτοχός του στη θέση τού ζήτησε τα κλειδιά για τον θάλαμο όπου φυλάσσονταν τα πυρομαχικά για τους βατραχανθρώπους των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών γιατί ήθελε να μπει στο χώρο με δύο βατραχανθρώπους προκειμένου να αφήσουν δικά τους υλικά.

Εκείνος απάντησε πως, λειτουργώντας βάσει εμπιστοσύνης στον συνάδελφό του, τα έδωσε.

Κατά την ομολογία του μάλιστα, οι τρεις άνδρες (ο πρόκάτοχός του και οι δύο ΟΥΚάδες) έμπαιναν στην αποθήκη με μαύρες σακούλες και έβγαιναν κρατώντας τις ίδιες μαύρες σακούλες.

ΓΕΝ: Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό στην Λέρο

Την ίδια στιγμή το ΓΕΝ με ανακοίνωσή του, έσπευσε να χαμηλώσεις τους τόνους, υπογραμμίζοντας πως συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, καθώς και ότι το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Απόψε το βράδυ πάντως εκδόθηκε ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σχετικά με την κλοπή, που αναφέρει:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωρίζεται ότι οι έρευνες αναφορικά με την υπόθεση της απώλειας στρατιωτικού υλικού από την Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ) από τις αρμόδιες Στρατιωτικές και Αστυνομικές αρχές, είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, συνεχίζεται η προανακριτική διαδικασία.

Το οριστικό αποτέλεσμά της, αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της έρευνας».

Διαψεύδει το ΓΕΝ για 140 νάρκες

Νωρίτερα, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, έσπευσε στη διάψευση πληροφοριών που μιλούσαν για την απώλεια «140 ναρκών».

Ποιοι και πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό υλικό

Το εν λόγω περιστατικό, καθώς και το ποιοι και με ποιον τρόπο μπορούν να χρησιμοποιήσουν το στρατιωτικό αυτό υλικό μίλησε στο One Channel ο αντιναύαρχος ε.α., Βασίλης Πολίτης.

Τα «γιατί» που μένουν αναπάντητα

Βέβαια, εφόσον ολοκληρωθούν οι έρευνες αναφορικά με το ποιος έκλεψε τον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λέρο, το επόμενο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το «γιατί».

Γιατί ο αποθηκάριος και τα δύο μέλη της ομάδας ΟΥΚ έκλεψαν τον εξοπλισμό.

Άλλωστε η απόφαση στο να αφαιρέσουν με αθέμιτα μέσα τον εξοπλισμό δεν ήταν εύκολη.

Οι δράστες γνώριζαν τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας όπως και το γεγονός ότι η αφαίρεση του στρατιωτικού υλικού από την αποθήκη στη ναυτική βάση στη Λέρο έπρεπε να γίνει σταδιακά, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Είχαν σκοπό οι δράστες να πουλήσουν τον εξοπλισμό μετά την κλοπή σε τρίτους;

Μήπως απώτερος σκοπός ήταν αυτά που κλάπηκαν να πωληθούν στο εξωτερικό;

Ακόμη ένα σενάριο που οι αρχές δεν έχουν αποκλείσει είναι οι δράστες να είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον εξοπλισμό.

Τα ερωτήματα αυτά αναμένεται να απαντηθούν όταν εντοπιστούν και τρεις βασικοί ύποπτοι.

Βασικό ερώτημα επίσης αποτελεί που βρίσκεται κρυμμένος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που κλάπηκε.