Στο 17ο Δημοτικό και στο 90ο Νηπιαγωγείο Αθηνών παρευρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, για την τελετή του αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Απευθυνόμενος στους μαθητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τούς ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά και τους διαβεβαίωσε πως «όλοι μας – και πρώτος εγώ, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας – πιστεύουμε ειλικρινά πως είστε η ελπίδα και το μέλλον του τόπου. Αυτό ισχύει για όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ιθαγένεια και την καταγωγή τους. Γιατί η Ελλάδα, όπως έχει αποδείξει μέσα στον χρόνο, είναι χώρα της Δημοκρατίας, της πραγματικής ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Πιστέψτε το λοιπόν, το μέλλον αυτό σας ανήκει. Για να το κατακτήσετε, όμως, πρέπει, πριν απ΄όλα, να κλείνετε διαρκώς την Ελλάδα μέσα σας. Μέσα στην καρδιά σας και μέσα στην ψυχή σας. Αυτό σημαίνει πως γνώμονας της πορείας σας, για πάντα, πρέπει να είναι η Ιστορία μας και η προοπτική μας, μαζί με τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν την μεγαλειώδη ιστορική διαδρομή του λαού μας και του έθνους μας» τόνισε και συνέχισε:

«Αυτό αληθεύει και για εκείνα τα παιδιά που δεν είναι Έλληνες. Δεν τους ζητάμε, κάθε άλλο, να ξεχάσουν την εθνική τους ταυτότητα. Αντιθέτως, πρέπει να την σέβονται στο ακέραιο και να την υπηρετούν, πολλώ μάλλον όταν ο ελληνικός Πολιτισμός έχει ως βασική του αρχή την συνύπαρξη και τον διάλογο των πολιτισμών. Όμως, τα παιδιά αυτά που ζουν μαζί μας πρέπει να βλέπουν, φυσικά με τον δικό τους τρόπο, την χώρα μας, την Ελλάδα, και σαν δική τους χώρα. Ιδίως δε να την βλέπουν ως χώρα που συμβολίζει, κατά την ιστορική της κληρονομιά και προοπτική, αρχές, αξίες και ιδανικά που υπερασπίζονται τον άνθρωπο, τον κάθε άνθρωπο, και τα θεμελιώδη δικαιώματά του.

«Όλα αυτά προϋποθέτουν πως το σχολείο πρέπει να είναι για εσάς εστία γνώσης. Πρέπει, λοιπόν, να μελετάτε, να αγαπάτε αυτό που μαθαίνετε και να μην αντιμετωπίζετε το μάθημα ως συλλογή πληροφορίας για τις εξετάσεις. Το μάθημα έχει αξία όταν μετατρέπετε, διαρκώς, την πληροφορία που παίρνετε σε γνώση. Γνώση πολύτιμη, η οποία διαμορφώνει την προσωπικότητά σας, έτσι ώστε, όποιον δρόμο και αν ακολουθήσετε ύστερα από το σχολείο, να προσφέρετε στην κοινωνία και να καταξιωθείτε ως μέλη του κοινωνικού συνόλου» πρόσθεσε,

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος «σε αυτό τον δρόμο της μάθησης και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας πολύτιμοι οδηγοί και συμπαραστάτες είναι πρώτον, οι δάσκαλοί σας και, δεύτερον, οι οικογένειές σας. Οι δάσκαλοί σας, γιατί αυτοί, μέσα στο πλαίσιο της αποστολής τους, πρέπει να σας καθοδηγούν για να βάλετε τις βάσεις της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς σας. Μεγάλο ρόλο παίζει όμως και η οικογένειά σας, η οποία δεν πρέπει να τα περιμένει όλα από το σχολείο. Βεβαίως και γνωρίζω πόσες και ποιες δυσκολίες, ιδίως μέσα στην κρίση, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν ακόμη οι οικογένειές σας, θέλω δε να ευχαριστήσω θερμώς όλους εκείνους που συμπαραστάθηκαν, ενεργώς, ώστε οι δυσκολίες αυτές να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες. Όμως θα επιμείνω: Έχει και κάθε οικογένεια την δική της ευθύνη να σας προστατεύει – φυσικά δίχως, σε καμία περίπτωση, να σας καταπιέζει – προκειμένου ν’ αντιμετωπίσετε πολλούς από τους κινδύνους, οι οποίοι παραμονεύουν για να γκρεμίσουν ό,τι «χτίζει» για εσάς το σχολείο».

«Με αυτές τις λίγες σκέψεις, επιπλέον δε και ως πατέρας, παππούς και δάσκαλος – πέρασα, όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος της ζωής μου στην εκπαίδευση και της οφείλω πολλά – σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά, καλή δύναμη και καλή επιτυχία» κατέληξε.