Προσβλητική έναντι των εκθεμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα, χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την κατάσταση που επικρατεί στο Βρετανικό Μουσείο μετά από δημοσίευση φωτογραφιών από τους χώρους του κτιρίου.

«Η κατάσταση, έτσι όπως παρουσιάζεται στις σχετικές φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, είναι πολύ απογοητευτική για το Βρετανικό Μουσείο και εξαιρετικά προσβλητική έναντι των εκθεμάτων, όταν μάλιστα τα εκθέματα είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει σήμερα το Βρετανικό Μουσείο, ενισχύει το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα και την επανένωσή τους με τον Παρθενώνα», καταλήγει η κ. Μενδώνη.

Η καταγγελία

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με καταγγελίες που δημοσίευσε το cretapost, επισκέπτες που περιηγήθηκαν στο μουσείο προ δύο ημερών και θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τα αγάλματα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αντίκρισαν μία αίθουσα με μούχλα αλλά και… αράχνες.

Στην συγκεκριμένη αίθουσα, που εκτίθενται τα περίφημα «γλυπτά του Παρθενώνα» το 2018, παρουσιάστηκε διαρροή νερού εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να στάζουν νερά από την οροφή δίπλα ακριβώς από τον κορμό της Ίριδος.

Η δήλωση του Βρετανικού Μουσείου το 2018

Το Βρετανικό Μουσείο είχε υποστηρίξει, με γραπτή του δήλωση, τότε ότι: «Υπήρξε ένα μικρό περιστατικό κατά τη διάρκεια πρόσφατης πολύ βαριάς βροχόπτωσης, όταν μία μικρή ποσότητα νερού εισήλθε στη γκαλερί. Κανένα από τα γλυπτά δεν υπέστη ζημιά και το θέμα έχει αντιμετωπιστεί».

Σύμφωνα με το Μουσείο, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, καθώς «η συντήρηση της συλλογής είναι θεμελιώδους σπουδαιότητας για το Βρετανικό Μουσείο».

Διάβρωση και μούχλα δίπλα από τα «γλυπτά του Παρθενώνα»

Η οροφή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες του cretapost, είναι διαβρωμένη με εμφανή τα σημάδια από το πέρασμα του νερού, ενώ και στην τοιχοποιία δίπλα στα εκθέματα παρατηρείται μούχλα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μάλιστα, υπήρχαν και ιστοί από αράχνες, που ο φωτογραφικός φακός των κινητών συσκευών τους δεν μπόρεσε να αποθανατίσει.

Απαρατήρητο δεν πέρασε το γεγονός ότι το φυλλάδιο στην είσοδο της αίθουσας με τα «γλυπτά του Παρθενώνα» ανέφερε ότι οι επισκέπτες στο Βρετανικό Μουσείο μπορούν να τα θαυμάσουν δωρεάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από