Στις 10 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δύο ολόκληρα χρόνια από το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκαλώντας πετρελαιοκηλίδα, μαύρισε τις άλλοτε καταγάλανες ακτές και την θάλασσα του Σαρωνικού, περιβαλλοντικό έγκλημα που, όπως τονίζει και το WWF Ελλάς παραμένει ατιμώρητο.

Η μήνυση της περιβαλλοντικής οργάνωσης το 2017

Tον Σεπτέμβρη του 2017, το WWF Ελλάς είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελοειδή στον Σαρωνικό Κόλπο.

Κρίνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα, που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, το WWF Ελλάς δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής  με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς.

Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».

«Ατιμώρητο παραμένει το περιβαλλοντικό έγκλημα»

Δύο χρόνια μετά και σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αντικαταστάθηκε για τρίτη φορά ο αρμόδιος ανακριτής, γεγονός που προκαλεί σημαντικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης,  αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ο κίνδυνος από παρόμοιες ή μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία.

«Καθώς το αδίκημα της πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό απομακρύνεται από τη συλλογική μνήμη, οι αργοί ρυθμοί απόδοσης ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη υπόθεση εντείνουν το κλίμα ατιμωρησίας και δημιουργούν δικαιολογημένα την εντύπωση ότι φύση και άνθρωπος παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε περιβαλλοντικές παρανομίες και εγκληματικές πράξεις που απειλούν το μέλλον του τόπου μας» καταλήγει το WWF Ελλάς.