Επέστρεψε στη γη ο Θίοντορ, το πρώτο ρομπότ που πάτησε το πόδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, όπως ανακοίνωσε η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos.

To ρωσικό ανθρωποειδές ρομπότ προσγειώθηκε με το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz MS-14 στο Καζακστάν αφού παρέμεινε σχεδόν 10 ημέρες με τους αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον Διεθνή διαστημικό σταθμό, ο οποίος χρησιμεύει ως εργαστήρι πειραμάτων σε συνθήκες μικροβαρύτητας και προετοιμάζει την ανθρωπότητα για τα επόμενα της ταξίδια στο διάστημα.

Το Skybot F-850 έχει ύψος 1,83 μέτρων και βάρος 105 κιλών, ενώ μπορεί να σηκώσει φορτίο περίπου 20 κιλών. Μπορεί να περπατά, να έρπει, να σηκώνεται όταν πέφτει, να οδηγεί, να χρησιμοποιεί εργαλεία, να κάνει επιδιορθώσεις, ακόμη και να… γυμνάζεται κάνοντας βαράκια.

Από τη στιγμή που έφτασε στον σταθμό άρχισε η εκπαίδευσή στην εκτέλεση διάφορων εργασιών έτσι ώστε να ελεγχθούν οι ικανότητές του σε συνθήκες πολύ περιορισμένης βαρύτητας.

Ανάμεσα σε αυτά που πρέπει να μάθει να κάνει είναι και η μίμηση της ανθρώπινης κινησιολογίας, ώστε να μπορεί να βοηθά τους αστροναύτες να πραγματοποιήσουν τις εργασίες τους. Η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί ένα κοινό σχέδιο των διαστημικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά ενώ μια προηγούμενη ανάλογη προσπάθεια αποστολής ανθρωποειδούς ρομπότ είχε γίνει από την NASA το 2011.

Πηγή: onetv.gr