Σκληρή επίθεση εξαπολύει η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Εργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ, στην κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.

«Η ΝΔ έχει την αντίληψη ότι η ανάπτυξη της οικονομίας έρχεται μέσα από τη συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων», σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ θέτει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά θέματα.

Η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι «δέκα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή, σε άσχετο νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης έφερε εν κρυπτώ δύο τροπολογίες οι οποίες κατήργησαν δύο πολύ σοβαρές ρυθμίσεις που με κόπο είχαμε θεσπίσει το προηγούμενο διάστημα.»

» Η μία αφορούσε την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες, για την καταβολή των μισθών και την τήρηση των ωραρίων τους, και η δεύτερη αφορούσε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή το να πρέπει να δικαιολογείται από τον εργοδότη η απόλυση του εργαζόμενου».

Ψευδή τα επιχειρήματα Βρούτση για τον βάσιμο λόγο απόλυσης

Σημείωσε, επίσης, ότι «είναι απολύτως ψευδές το επιχείρημα περί φακελώματος των εργαζομένων. Ο εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία του εργαζόμενου παρά μόνο σε ό,τι αφορά τη δική του επιχείρηση.»

» Δεν έχει τέτοιο δικαίωμα ο εργοδότης και είναι απαράδεκτο ένας υπουργός Εργασίας να επικαλείται μία παράνομη πρακτική για να δικαιολογήσει την κατάργηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων».

Ο βάσιμος λόγος απόλυσης, πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου, «είναι ρύθμιση που υπάρχει στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, είναι κεκτημένο του ευρωπαϊκού δικαίου και ισχύει στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Το να δικαιολογείται με βάσιμο λόγο η απόλυση ενός εργαζόμενου είναι μέτρο στοιχειώδους προστασίας των θέσεων εργασίας».

Έχει γίνει επανυπολογισμός για όλες τις συντάξεις

Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό και απαντώντας σε ισχυρισμούς του υπουργού Εργασίας, η κ Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις και από 1/1/2019 είναι όλες επανυπολογισμένες.»

» Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακύρωσε την περικοπή των συντάξεων και παράλληλα 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ξεκίνησαν από 1/1/2019 να βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, οι οποίες θα συνεχιστούν σε βάθος 5ετίας».

Ο Βρούτσης «φουσκώνει» τα νούμερα για τις εκκρεμείς συντάξεις

Για τις ληξιπρόθεσμες συντάξεις επισήμανε ότι «κατέθεσα στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου τα στοιχεία, όπως τα έδιναν τα ίδια τα ταμεία και οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες, επικουρικές, εφάπαξ) ήταν 107.000.»

» Ο κ. Βρούτσης φουσκώνει τα νούμερα είτε γιατί προεξοφλεί ότι ο ίδιος δεν θα μπορέσει να τις εκκαθαρίσει είτε για να μειώσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης» .

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «στο ασφαλιστικό τα τελευταία χρόνια έγινε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπει επιτέλους τάξη στο σύστημα και μένουν πολλά ακόμα να γίνουν. Μέχρι την τελευταία στιγμή κάναμε διορθωτικές παρεμβάσεις για τις συντάξεις χηρείας, για τη μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.»

» Θεσπίσαμε τη νέα πάγια 13η σύνταξη-στο 100% για τους χαμηλοσυνταξιούχους και ποσοστιαία για τις υπόλοιπες συντάξεις-ερώτημα είναι αν αυτή θα διατηρηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση».

Υποκριτική η στάση της ΝΔ για τις Πρέσπες

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε την «υποκριτική στάση της Ν.Δ., που ως αντιπολίτευση μιλούσε για μία κατάπτυστη και προδοτική συμφωνία και ως κυβέρνηση λέει ότι θα την εφαρμόσει κατά γράμμα».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, πρόσθεσε, «επιλύει ένα πρόβλημα που σκόρπιζε τοξικές αναθυμιάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών και στα Βαλκάνια, σεβόμενη απολύτως την εθνική γραμμή όπως είχε χαραχτεί στη χώρα.»

» Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ζητήματα που επί δεκαετίες δεν είχαν επιτευχθεί αναφορικά με τη σύνθετη ονομασία, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes και τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από