Ωρα αποφάσεων για κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, τόσο εταιρειών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, όσο και άλλων ΔΕΚΟ.

Ψηλά στις προτεραιότητες βρίσκονται η πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) – πρόκειται ίσως για το πλέον ώριμο επενδυτικό σχέδιο – και ακολουθεί η επιλογή των μοντέλων ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων και ΔΕΠΑ.

Ανεξάρτητα από αυτές τις εταιρείες, που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η διοίκηση της ΔΕΗ δρομολογούν και τη μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), της κατά 100% θυγατρικής της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.

Πρόσκληση

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, ως προς τον διαγωνισμό του ΔΑΑ, για τον οποίο ήδη έχει δημοσιευτεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, εκκρεμεί η συμφωνία μεταξύ των μετόχων του Δημοσίου και της AviAlliance του καναδικού ομίλου PSP για τον ορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η AviAlliance, μέσω των θυγατρικών AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, κατέχει σήμερα περί το 40% των μετοχών της ΔΑΑ και διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τέσσερα μέλη της οικογένειας Κοπελούζου (Δημ. Κοπελούζος, Χρ. Κοπελούζος, Κυρ. Κοπελούζου και Ελένη-Ασημίνα Κοπελούζου) ελέγχουν περί το 5%. Το 25% ανήκει στο Υπερταμείο και το 30% στο ΤΑΙΠΕΔ που είναι και ο πωλητής.

Το Δημόσιο ορίζει τα τέσσερα μέλη και ανάμεσά τους και τον πρόεδρο. Οι Καναδοί ορίζουν τα άλλα τέσσερα, ενώ το ένατο μέλος ορίζεται έπειτα από συμφωνία μεταξύ του Δημοσίου και των μετόχων πλειοψηφίας. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ), που είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής του ΔΑΑ.

Αλλαγές

Με βάση όρο που υπήρχε στη συμφωνία οι μέτοχοι θα εξέταζαν αλλαγές σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης ώστε το πακέτο πώλησης να γίνει πιο ελκυστικό στον επενδυτή. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιδίωξε με σχέδιο νέας συμφωνίας να ορίζει το Δημόσιο κι άλλο ένα μέλος, συγκεκριμένα το ένατο. Ωστόσο αντέδρασε η AviAlliance. Οπότε υπάρχει σε εκκρεμότητα αυτό το θέμα. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Σε σχέση με τη ΔΕΠΑ, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να καταθέσει στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου νομοθετική ρύθμιση που θα τροποποιεί τον νόμο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να πουληθούν πλειοψηφικά πακέτα μετοχών των τομέων εμπορίας και δικτύων της επιχείρησης.

Ανοικτό παραμένει και το μοντέλο αποκρατικοποίησης των ΕΛΠΕ καθώς είναι σε εξέλιξη ακόμη οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση.

Σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ αναμένεται να αναθέσει σε σύμβουλο τη μελέτη απόσχισης των παγίων και των δικτύων από τη μητρική εταιρεία και να επιλεχθεί ο τρόπος ιδιωτικοποίησης.