Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άλλαξε τους κανόνες λειτουργίας του καταργώντας το ηλικιακό όριο που επιβάλλεται για τον θώκο του γενικού διευθυντή. Με τον τρόπο αυτό ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο για τον διορισμό της Βουλγάρας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως διαδόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα αναλάβει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Από το 1951, ο γενικός κανονισμός του ΔΝΤ απαγόρευε τον διορισμό ενός υποψηφίου ηλικίας 65 ετών και άνω για τον θώκο του γενικού διευθυντή και δεν επέτρεπε στον κάτοχό του να ασκήσει τα καθήκοντά του πέρα από τα 70α γενέθλιά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

«Η αλλαγή του γενικού κανονισμού που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των διοικητών, και η οποία τίθεται αμέσως σε ισχύ, καθιστά τις προϋποθέσεις διορισμού του γενικού διευθυντή σύμφωνες με εκείνες που ισχύουν για τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης και του προέδρου του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δεν υπόκεινται σε κανέναν ηλικιακό περιορισμό», συμπληρώνει.

Η αλλαγή αυτή, που εγκρίθηκε την παραμονή της ημερομηνίας λήξης υποβολής των υποψηφιοτήτων, θα επιτρέψει να γίνει αποδεκτή εκείνη της Γκεοργκίεβα, νυν δεύτερης στην ιεραρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η Γκεοργκίεβα έκλεισε τα 66 στις 13 Αυγούστου και έχει πλούσια εμπειρία στον διεθνή χρηματοπιστωτικό τομέα. Για την ώρα είναι η μοναδική γνωστή υποψήφια. Ορίστηκε ως υποψήφια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Αυγούστου έπειτα από μια ψηφοφορία που ανέδειξε τις διαιρέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ.

Ιστορικά η διεύθυνση του ΔΝΤ αποδίδεται σε Ευρωπαίο και εκείνη της Παγκόσμιας Τράπεζας σε Αμερικανό. Ο καταμερισμός αυτός που παρέμεινε αναλλοίωτος.

Αν και η παράδοση αυτή αμφισβητείται, καθώς δεν αντικατοπτρίζει πλέον την αυξανόμενη βαρύτητα των αναδυομένων χωρών στο πλαίσιο των θεσμών του Μπρέτον Γουντς, κανείς υποψήφιος από τις αναδυόμενες χώρες δεν διεκδικεί την ηγεσία του ΔΝΤ, σύμφωνα με όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά.

«Το συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ εργάζεται για την επιλογή του διαδόχου της Κριστίν Λαγκάρντ, απερχόμενης γενικής διευθύντριας, η οποία θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά της στις 12 Σεπτεμβρίου», υπενθύμισε το ΔΝΤ.

Η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων λήγει σήμερα Παρασκευή και η/ο νέα/νέος επικεφαλής θα επιλεγεί έως τις 4 Οκτωβρίου, λίγο μετά τις φθινοπωρινές συνόδους των θεσμών του Μπρέτον Γουντς στην Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από