Το νέο MINI Cooper SE, συμπίπτει με την επέτειο των 60 ετών από το έτος – σύλληψης του μικρού της επαναστατικού μοντέλου, που η σχεδίαση του βασιζόταν στον μικρασιατικής καταγωγής Αλεξ Ισιγόνη. Σήμερα, η MINI με το Cooper SE παρουσιάζει ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το πρώτο στη γκάμα της φίρμας, δίνοντας μια νέα αίσθηση στην οδήγηση και σίγουρα αλλάζοντας άρδην την φιλοσοφία της φίρμας για το πως βλέπει τις μελλοντικές μετακινήσεις στις χαραυγή της επόμενης δεκαετίας.

Το νέο MINI Cooper SE, χωρίς να αλλάζει την σχεδιαστική φιλοσοφία που ήδη έχουμε γνωρίσει από την τελευταία γενιά MINI,  λειτουργεί αμιγώς με έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα ο οποίος αποδίδει 184 ίππους ενώ εξαιρετικά είναι τα νούμερα και στη ροπή που αγγίζει τα 270 Nm. Το καθαρόαιμα ηλεκτροκίνητο όχημα φέρει μπαταρία ιόντων λιθίου που του επιτρέπει να έχει αυτονομία από 235 – 270 χιλιόμετρα, τιμή άκρως εντυπωσιακή για ένα μοντέλο που θα μπορεί να πραγματοποιεί ιδιαίτερα μεγάλες αποστάσεις ( στην Ευρώπη ο μέσος όρος που διανύει ένας οδηγός την ημέρα δεν ξεπερνά τα 100 χλμ).

Μάλιστα, η βαυαρική φίρμα αναφέρει ότι η μπαταρία του νέου της μοντέλου δεν περιορίζει τον χώρο των αποσκευών. Φορτίζεται σε οικιακή πρίζα, ή δημόσιους σταθμούς φόρτισης ( που δυστυχώς η χώρα μας παραμένει στα σπάργανα στις υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών σε δημόσιους χώρους φόρτισης) , ενώ είναι εφικτή η ταχεία φόρτιση από πηγή συνεχούς ρεύματος (DC) ισχύος έως 50 kW. Εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις του μοντέλου, όπου σύμφωνα με το εργοστάσιο, μπορεί να επιταχύνει από τα 0-60χλμ/ωρα σε 3,9΄΄ ενώ τα 0-100χλμ/ώρα έρχονται σε 7,3 δευτερόλεπτα. Επίσης, η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150χλμ/ώρα.

Το μενού του νέου ηλεκτρικού μοντέλου συμπληρώνεται και από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας – που πραγματοποιείται όταν ο οδηγός φρενάρει ή «κόβει» ταχύτητα. Ο εξοπλισμός του αναμένεται ιδιαίτερα πλούσιος, όπως και στα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας, με μια πλειάδα συστημάτων υποβοήθησης, τεχνολογίας με σύστημα πληροφόρησης, και συνδεσιμότητας.

Το νέο MINI Cooper SE  θα παράγεται στην πατρίδα της μάρκας, στη Βρετανία. Κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με τις συμβατικές εκδόσεις του στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Η τεχνολογία κίνησης προέρχεται από τα εξειδικευμένα κέντρα του BMW Group στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.

Ταχύτατη φόρτιση

Ο μελλοντικός ιδιοκτήτης του ηλεκτρικού MINI θα μπορεί να αγοράζει προαιρετικά και το ELECTRIC Wallbox για ταχύτερη φόρτιση τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους δρόμους.  Στην οικιακή πρίζα, και μέσα σε δυόμιση ώρες επιτυγχάνεται το 80% της φόρτισης και σε τρεισήμισι ώρες αγγίζει το 100%. Σε σταθμό ταχείας φόρτισης, το 80% της φόρτισης επιτυγχάνεται σε 35 λεπτά.

Η κατασκευή του Mini Cooper SE θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο και θα πραγματοποιηθεί στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου, με τις πρώτες πωλήσεις του να ξεκινούν προς τα τέλη του 2019!