Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, όπως αυτή που ζήσαμε στη Μόρια, τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στο One Channel, αναφερόμενος στο Προσφυγικό.

Μιλώντας στην εκπομπή «One Report» ο υπουργός Εσωτερικών επαναλαμβάνει την δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, και αναλύει το ζήτημα με τους υπεράριθμους συμβασιουχους που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις προτεραιότητες της ΝΔ, όσον αφορά τις προσλήψεις.

«Δεν υπήρχε διαύγεια» στην πρόσληψη συμβασιούχων

Αναφερόμενος στο θέμα των 9000 υπεράριθμων συμβασιούχων που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως το προσληφθέν προσωπικό για κάλυψη εκτάκτων αναγκών έπρεπε να είναι 48.000 άτομα, ενώ αυτή την στιγμή έχει φτάσει στους 57.000.

Μάλιστα, τόνισε ότι στην πρόσληψή αυτών των υπεράριθμων «δεν υπήρχε διαύγεια», τονίζοντας ότι έγιναν λόγω εκλογών.

Υπάρχει ο ιστότοπος του υπουργείου, όπου κάθε κυβέρνηση έχει την υποχρέωση στο τέλος κάθε μήνα να δημοσιεύει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων και των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων, εξήγησε και συμπλήρωσε πως «Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο δεν υπήρχε ενημέρωση».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων αυτών των 57.000 ανθρώπων.

«Όλοι οι Έλληνες ξέρουμε ότι μια από τις αιτίες της κρίσης είναι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, ότι είχαμε δηλαδή μεγάλο Δημόσιο. Έχουμε λόγο να ξαναπέσουμε στα ίδια; Γιατί να μην τηρούμε αυτό που εμείς πιστεύουμε ότι είναι σωστό; Όμως δεν υπάρχει κανένα θέμα απολύσεων» είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει των αναγκών οι προσλήψεις

Όσον αφορά στις προσλήψεις ο κ. Θεοδωρικάκος κατέστησε σαφές πως θα γίνει ένας προγραμματισμός των αναγκών.

«Θα δούμε πόσα χρήματα έχουμε και να δούμε που χρειάζεται να γίνουν προσλήψεις, σε ποιους κλάδους, σε ποιους τομείς στην πορεία μιας τετραετίας».

«Για παράδειγμα κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνουμε έκτακτο προσωπικό για πυρόσβεση. Αυτό το προσωπικό έφτανε στην υπηρεσία του στα τέλη Ιουλίου, όπου οι φωτιές βρισκόντουσαν ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Από τώρα δεν ξέρουμε ότι θα χρειαστούμε ανθρώπους να δουλεύουν στην πυρόσβεση;» αναρωτήθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως πολύ σύντομα θα υπάρξει προκήρυξη για θέσεις εργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης.

«Για να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να κάνουν τον προγραμματισμό τους» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο θέμα των προσλήψεων είπε πως πρόκειται για 4.500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, 2.500 υγειονομικό προσωπικό και 1.500 ειδικούς αστυνομικούς, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2019.

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απάντησε πως ήδη έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν, και αυτό που θέλει να κάνει η κυβέρνηση είναι να διευκολύνει τη διαδικασία.

«Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να αρνηθεί» τόνισε.

Όπως ξεκαθάρισε, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα έρθει ξεχωριστά από τον εκλογικό νόμο, μέσα στο 2019.

Να μην ζήσουμε νέα Μόρια

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα προβλήματα και αυτός είναι και ο λόγος που έγινε ήδη το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που δημιουργείται.

«Η βασική λογική των μέτρων που παίρνονται είναι να υπάρχουν στην πράξη μόνο δύο και όχι τέσσερις βαθμοί αξιολόγησης αν οι άνθρωποι είναι μετανάστες η πρόσφυγες, καθώς και να μην συσσωρευτεί πολύς κόσμος στα νησιά και δημιουργηθεί μια χαοτική κατάσταση, την οποία όλοι οι Έλληνες ζήσαμε την περασμένη τετραετία με αιχμή τη Μόρια. Ήδη έχει γίνει μεταφορά εκατοντάδων μεταναστών σε περιοχές της χώρας, ώστε να υπάρχει διασπορά» είπε.

Στην οικονομία αιφνιδιάσαμε θετικά του πολίτες

Μιλώντας για τα οικονομικά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «αιφνιδίασε θετικά τους πολίτες, αφού κάποιες από τις μειώσεις που είχε εξαγγείλει για το 2020, τις έκανε από φέτος».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «γίνεται προσπάθεια από τον Άδωνι Γεωργιάδη να μπει μπροστά το μεγάλο πρότζεκτ του Ελληνικού, το οποίο θα συμβάλει πολύ στο ΑΕΠ αφού θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο, ο οποίος μπαίνει μέσα στο ΑΕΠ».

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα κατέστησε σαφές πως πάγιο αίτημα της Ελλάδας είναι η επιστροφή τους στην Ελλάδα.