Ο νέος τρόπος μέτρησης της κατανάλωσης αυτοκινήτων που ονομάζεται WLTP εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα αυτοκίνητα που πωλούνται από 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ήδη έχουν εναρμονιστεί με αυτόν που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και ολοκληρώθηκε και εφαρμόστηκε από τις αρχές φθινοπώρου. Να σημειωθεί, ότι ο προηγούμενος τρόπος μέτρησης NEDC, θεωρούνταν παρωχημένος παρουσιάζοντας ουτοπικές μετρήσεις (μιας και τα τεστ γίνονταν σε ιδανικές συνθήκες, μέσα σε αυτοκινητοδρόμια με μοναδικό βάρος τον οδηγό) απέχοντας σημαντικά από την πραγματική κατανάλωση των αυτοκινήτων και από αυτές που βίωναν οι καθημερινοί οδηγοί (κοινώς, άλλα ανακοίνωναν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλα ίσχυαν στην πραγματικότητα).

Να σημειωθεί, ότι ο παλιός τρόπος μέτρησης είχε καθιερωθεί τη δεκαετία του ’90, όντας ξεπερασμένος και «παραπλανητικός» για μετρήσεις που «βόλευαν» τις αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν παρουσίαζαν την πραγματική εικόνα – και κατ΄επέκταση τις πραγματικές εκπομπές ρύπων.  Σήμερα, ο νέος τρόπος μέτρησης είναι πολύ πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες οδήγησης. Ο WLTP μετράει την κατανάλωση καυσίμου υπολογίζοντας τις αυξομειώσεις ταχύτητας, όπως δηλαδή συμβαίνει στην πραγματικότητα, ενώ γίνονται μετρήσεις με τη μέγιστη ταχύτητα να είναι στα 131 χλμ./ώρα, αντί των 120 χλμ./ώρα που προέβλεπε ο προηγούμενος τρόπος μέτρησης. Ετσι, το νέο πρωτόκολλο μέτρησης δίνει τη δυνατότητα στους νέους κατόχους μοντέλων να έχουν ακριβέστερη εικόνα της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 του οχήματός τους.

Οι τιμές κατά το νέο πρωτόκολλο WLTP είναι υψηλότερες από τις τιμές κατά NEDC. Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος μέτρησης επέφερε αυξημένες τιμές – από 20 έως και 30% – στην κατανάλωση καυσίμου αλλά και στις εκπομπές ρύπων (CO2). Ο τελευταίος τρόπος μέτρησης δίνει πιο ρεαλιστικές μετρήσεις για όλα τα αυτοκίνητα, τόσο για τα ντίζελ και τα βενζίνης, όσο και για τα ηλεκτρικά, υβριδικά μοντέλα από όλες τις κατηγορίες.

Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας στα σύγχρονα αυτοκίνητα – που υπολογίζονται με τις εκπομπές CO2 και πλέον εμφανίζονται αυξημένοι λόγω του νέου υπολογισμού – αυτά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αυξηθούν έως και το 2020.