Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, αφού ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, μετά την απόφαση του Συντηρητικού βουλευτή, Φίλιπ Λι, να ενταχθεί στο φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων-Δημοκρατών.

Ο Φίλιπ Λι σηκώθηκε και κάθισε με τους Φιλελεύθερους μόλις ξεκίνησε ο Τζόνσον την ομιλία του στο κοινοβούλιο.

https://twitter.com/alexpartridge87/status/1168897018409955331

«Η συντηρητική κυβέρνηση επιδιώκει με επιθετικό τρόπο ένα Brexit με επιβλαβείς (συνέπειες). Θέτει σε κίνδυνο ζωές (…) και απειλεί με αδικαιολόγητο τρόπο την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο βουλευτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσω τους ψηφοφόρους μου και τα συμφέροντα της χώρας ως μέλος του κοινοβουλίου με τους Συντηρητικούς» πρόσθεσε.

Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία…

Το συγκεκριμένο επεισόδιο επέρχεται εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο της αντιπολίτευσης, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω αναστολή του Brexit, σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με την ΕΕ.

Χθες, Δευτέρα, ο Μπόρις Τζόνσον, χωρίς να το πει ξεκάθαρα, άφησε να εννοηθεί πως σε περίπτωση έγκρισης του εν λόγω επίμαχου νομοσχεδίου, θα προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι το Λονδίνο είναι αποφασισμένο να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου του 2019 «ό,τι και να γίνει».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου από τις 10 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου, κάτι το οποίο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και μέρους της κοινής γνώμης.

«Θα αναγκαστούμε να ικετεύουμε»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι πέτυχε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μια «πραγματική δυναμική» στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως η απόπειρα βουλευτών να ψηφίσουν έναν νόμο για να μπλοκάρουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα καταστρέψει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Τζόνσον δηλώνει ότι το νομοσχέδιο που επιχειρούν περάσουν οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές «θα μας αναγκάσει να ικετεύουμε, για μια ακόμη φορά, μια ανούσια αναβολή».

«Αν αυτό συμβεί, όλη η πρόοδος που έχουμε κάνει, θα έχει γίνει για το τίποτε… Θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία διαπραγματεύσεων», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός στο κοινοβούλιο, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Δεν αλλάζει η συμφωνία αποχώρησης, λέει η Ιρλανδία

Από την πλευρά του ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε πως η κυβέρνησή του πρέπει να υποστηρίξει τη συμφωνία διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τη Βρετανία για το καλό της ειρήνης, ένα μήνυμα το οποίο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, να μεταφέρει πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Γνωρίζω ότι καταλαβαίνετε τον αντίκτυπο που θα έχει ένα σκληρό σύνορο σε εμάς σε αυτό το νησί… τον κίνδυνο η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και η ειρήνη να υπονομευτούν. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Συμφωνία Αποχώρησης» είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός

«Κύριε αντιπρόεδρε, το μόνο που ζητώ είναι να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα μαζί σας πίσω στην Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δημιουργήσαμε εμείς, είναι ένα πρόβλημα που θέλουμε να λύσουμε μέσω ενός συντεταγμένου Brexit και μιας συμφωνίας ότι δεν θα υπάρξει σκληρό σύνορο σε αυτό το νησί», είπε ο Βαράντκαρ.

Πολύ πιθανό ένα Brexit χωρίς συμφωνία, λέει η Κομισιόν

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κάνει ακόμη καμιά «συγκεκριμένη πρόταση» για να σώσει τη συμφωνία για το Brexit και η προοπτική ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία παραμένει «μια πολύ σαφής πιθανότητα» ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Έχουμε συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο» με το Λονδίνο, όμως «σ’ αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να μιλήσω για συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν γίνει και τις οποίες είδαμε» δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν στη διάρκεια της τακτικής καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Το σενάριο μιας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου είναι πλέον «μια πολύ σαφής πιθανότητα», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά γίνονται τη στιγμή που ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επαναλαμβάνει πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την ΕΕ με ή χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, κάτι που ορισμένοι βρετανοί βουλευτές προσπαθούν να αποφύγουν.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, σύμβουλος του Τζόνσον για θέματα που αφορούν την ΕΕ, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο.