Έτοιμος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών φαίνεται πως είναι ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με έντονη φημολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με την πολιτική ρεπόρτερ του BBC, o πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει συγκαλέσει το απόγευμα της Δευτέρας υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο είναι πιθανόν να ζητήσει από τους βουλευτές να ψηφίσουν για την προκήρυξη εκλογών, εάν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησής του για το Brexit.

«Δεν είναι καθόλου βέβαιο, αλλά δεν είναι απίθανο, εντός ημερών, να μας ζητηθεί όλων να πάμε ξανά στις κάλπες» έγραψε και συμπλήρωσε «υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα, Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ της εφημερίδας The Guardian, Jessica Elgot έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα για να διεξαχθούν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου.

«Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα- με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter.

Πολιτική θύελλα

Στο μεταξύ και εν μέσω της πολιτικής αναταραχής που επικρατεί στη Βρετανία μετά την απόφαση του Μπ. Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή στις 9 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Παιδείας, Γκάβιν Γουίλιαμσον, δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν σωστό να αποπεμφθεί από το Συντηρητικό Κόμμα όποιος βουλευτής ψηφίσει κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit.

Υψηλόβαθμη πηγή από το γραφείο των στελεχών των Τόρις που είναι αρμόδια για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στο κοινοβούλιο δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν θα τους επιτραπεί να είναι υποψήφιοι του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές ή να παραμείνουν τώρα στις τάξεις του κόμματος στο κοινοβούλιο αν ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης όσον αφορά το Brexit.

«Όποιος ψηφίζει κατά της κυβέρνησης λαμβάνει μια θέση στην οποία ψηφίζει για να υπονομεύσει την διαπραγματευτική ικανότητα του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Γουίλιαμσον, στην εκπομπή Good Morning Britain του ITV. «Θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά αυτό και τις συνέπειές του», σημείωσε.

Πάντως, σύμφωνα με την αναλύτρια του BBC, εάν είσαι ένας φιλόδοξος πρωθυπουργός, όπως ο Μπόρις Τζόνσον και δεν έχεις μια πλειοψηφία, τότε πρέπει να την δημιουργήσεις και μάλιστα γρήγορα.

«Το Εργατικό Κόμμα θέλει εκλογές»

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι θέλει εκλογές και ότι το κόμμα του θα αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Πρέπει να ενωθούμε για να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία – αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Έπειτα, θα χρειασθούμε εκλογές», είπε ο Κόρμπιν κατά την διάρκεια ομιλία στο Σάλφορντ της Αγγλίας.

«Στις εκλογές αυτές, το Εργατικό Κόμμα θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο και να έχουν τον τελικό λόγο σε δημοψήφισμα με αξιόπιστες επιλογές και για τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της επιλογής της παραμονής» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε.

Οταν ερωτήθηκε εάν το Εργατικό Κόμμα θέλει πραγματικά εκλογές, απάντησε: «Θέλουμε εκλογές».

«Η πρόταση μομφής είναι παρούσα εκεί στο τραπέζι… εάν θα πρόκειται για μη συμφωνία, θα ψηφίσουμε υπέρ της παραμονής, εάν θα πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη συμφωνία, τότε οι δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματός μας θα αποφασίσουν ποια θέση θα υιοθετήσουμε».