Να μην «κόψουν τα πόδια» της Βρετανίας στις συζητήσεις της με την ΕΕ για το Brexit ζήτησε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον μετά το υπουργικό συμβούλιο που ο ίδιος συγκάλεσε τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στον νόμο που θα επιδιώξουν να περάσουν οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του για έξοδο στις 31 Οκτωβρίου είτε με, είτε χωρίς συμφωνία, απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία περίσταση, κατά την οποία θα καθυστερήσουμε το Brexit».

Ο βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις φήμες για πρόωρες εκλογές, λέγοντας πως «δεν θέλω εκλογές, όπως δεν τις θέλετε και εσείς».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση πως με τη στάση που τηρεί η χώρα του από τη στιγμή που εκείνος ανέλαβε την πρωθυπουργία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει πίσω και η χώρα του θα πάρει τη συμφωνία που θέλει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Μπόρις Τζόνσον δεν απείλησε ανοιχτά πως αν περάσει η πρόταση του νόμου που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, θα προκηρύξει εκλογές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πολιτική αναλύτρια του BBC, Laura Kuenssberg, εφόσον η κυβέρνηση ηττηθεί στην ψηφοφορία της Τρίτης, η Βρετανία θα οδηγηθεί σε εκλογές την 14η Οκτωβρίου.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει».

Τι λέει το νομοσχέδιο

Τη νομοθετική πρόταση που αναμένεται να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες ώρες οι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών με του βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αποκλείσουν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Επιτροπής του κοινοβουλίου για το Brexit, βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Χίλαρι Μπεν.

Το νομοσχέδιο θέτει δύο προθεσμίες, στις 19 Οκτωβρίου, οπότε μέχρι τότε ο πρωθυπουργός είτε θα πρέπει να καταφέρει να περάσει την Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ή μία πρόταση που θα προβλέπει το Brexit χωρίς συμφωνία ή να αιτηθεί από την ΕΕ μία παράταση του άρθρου 50, σε επιστολή που θα στείλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο κείμενο της επιστολής αυτής περιλαμβάνεται η δεύτερη προθεσμία, που θα είναι η 31η Ιανουαρίου του 2020, ως η νέα ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, σε περίπτωση που κερδηθεί μία ακόμη παράταση από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μία συμφωνία μετά τις 19 Οκτωβρίου και πριν τις 31 Ιανουαρίου, το Brexit θα μπορεί να συμβεί συντομότερα, ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλεψη για την περίπτωση μη συμφωνίας ούτε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.