Ανάκληση της απόφασης αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου ζητούν με κοινή επιστολή τους στον Μπόρις Τζόνσον οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, μόλις λίγες εβδομάδες πριν το Brexit γίνει πραγματικότητα, είτε με, είτε χωρίς συμφωνία.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εξελίξεις στη Βρετανία με το Brexit στο επίκεντρο είναι ραγδαίες.

Στην αντίπερα όχθη, οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν «αντιδημοκρατική» την απόφαση του πρωθυπουργού να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου. Μάλιστα. με κοινή τους ανακοίνωση, που έστειλαν στον Μπόρις Τζόνσον, ζητούν είτε να ανακαλέσει την απόφασή του, ή να την θέσει ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων.

Όλοι εναντίον του Μπόρις Τζόνσον

Την εν λόγω ανακοίνωση υπογράφουν οι ηγέτες του Εργατικού κόμματος, του Εθνικού κόμματος Σκοτίας, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του Κόμματος της Ουαλίας, της Ανεξάρτητης Ομάδας για Αλλαγή και των Πρασίνων.

«Η άποψή μας είναι ότι η πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν υποστηρίζει αυτή την αναστολή και ζητούμε από τον πρωθυπουργό να αναστρέψει την απόφασή του άμεσα, ή να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν για το κατά πόσο θα πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο», γράφουν στην ανακοίνωση.

Στη συνέχεια, αφού καταδικάζουν ως «αντιδημοκρατικές» τις ενέργειες του Μπόρις Τζόνσον, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει εντολή από τον λαό για ένα καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία και ότι ο πρωθυπουργός κλείνει το κοινοβούλιο με μοναδικό στόχο να εμποδίσει τους βουλευτές να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη.

«Οι ψηφοφόροι στερούνται της ευκαιρίας, διά των αντιπροσώπων τους, να αναγκάσουν την κυβέρνηση να λογοδοτεί, να πάρουν σημαντικές αποφάσεις και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει νομική βάση για οποιαδήποτε ενέργεια δρομολογείται», καταλήγουν.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Εκτός από τους βουλευτές και μεγάλη μερίδα πολιτών είναι κατά του βρετανού πρωθυπουργού, με διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Εδιμβούργο και άλλες μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Την ίδια στιγμή, στον ιστότοπο petition.parliament.uk, το κείμενο κατά της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 1.5 εκατομμύριο υπογραφές.

Η συγκέντρωση 100.000 υπογραφών αρκεί για την πρόκληση κοινοβουλευτικής συζήτησης.