«Σεισμό» στον πολιτικό κόσμου του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προκαλέσει η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου.

Την 14η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Ομιλία της Βασίλισσας, η οποία κατά παράδοσιν παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. H Βουλή των Κοινοτήτων επρόκειτο να ανοίξει κανονικά μετά τη θερινή διακοπή στις 3 Σεπτεμβρίου.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι «οι βουλευτές θα έχουν τη ευκαιρία να συζητήσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης και την προσέγγισή της για το Brexit πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής (17 και 18 Οκτωβρίου) και στην συνέχεια θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα είναι γνωστό το αποτέλεσμα». «Εάν επιτύχω συμφωνία με την ΕΕ, το κοινοβούλιο θα μπορεί να εγκρίνει τον νόμο για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

«Οι εβδομάδες που προηγούνται του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις μου με την ΕΕ», τόνισε προσθέτοντας: «Επιδεικνύοντας ενότητα και αποφασιστικότητα, έχουμε μία ευκαιρία να αποσπάσουμε μία νέα συμφωνία η οποία να μπορεί να εγκριθεί από το κοινοβούλιο».

Το βρετανικό κοινοβούλιο θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη. Οι βουλευτές δεν θα συνεδριάσουν παρά για λίγες ημέρες πριν από την διακοπή των εργασιών μέχρι τις 14 Οκτωβρίου. Αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα καθιστά αδύνατο για τους βουλευτές που είναι αντίθετοι με ένα Brexit χωρίς συμφωνία να περάσουν την αναγκαία νομοθεσία για την αποτροπή αυτού του σεναρίου την 31η Οκτωβρίου.

Προσπάθειες να αποτραπεί το κλείσιμο της Βουλής

Σε διαδικτυακή αίτηση στην ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 υπογραφές πολιτών που ζητούν να μην κλείσει η Βουλή. «Η Βουλή δεν μπορεί να παύσει τη λειτουργία της ούτε να διαλυθεί αν δεν και μέχρι να επεκταθεί επαρκώς η περίοδος του Άρθρο 50 ή ακυρωθεί η πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ» αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Ο αριθμός των υπογραφών στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας.

Από την άλλη, πολιτικοί και μέλη οργανώσεων υπέρ της παραμονής στην ΕΕ προσπαθούν δια της νομικής οδού να μπλοκάρουν το κλείσιμο της Βουλής και κατά συνέπεια ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Δικηγόρος κατέθεσε επίσημη πρόταση σε δικαστήριο τη Σκωτίας, η οποία – εφόσον εγκριθεί – θα μπορούσε να αποτρέψει τον κλείσιμο της Βουλής. Η βουλευτής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας Τζοάνα Τσέρι ζήτησε η πρόταση αυτή να εξεταστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Σε πτώση η στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 0,6% έναντι του ευρώ και του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις, που ενισχύουν την υπόθεση ενός σκληρού Brexit.

Πρόταση δυσπιστίας θα καταθέσει ο Κόρμπιν

Η βρετανική αντιπολίτευση καταγγέλλει «αντιδημοκρατική ενέργεια» εκ μέρους του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε σαρκαστικά στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι «οι βουλευτές θα έχουν όλο τον χρόνο να συζητήσουν το Brexit πριν και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία», κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε ότι πρώτα θα καταθέσει νομοσχέδιο για να αποφευχθεί το κλείσιμο της Βουλής και σε μελλοντικό χρόνο θα καταθέσει και πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση Τζόνσον.

«Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη», δήλωσε η βουλευτής Αννα Σούμπρι, επικεφαλής του Change UK.

Κανένα σχόλιο από ΕΕ – Παραμένει σταθερή η στάση της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βρετανία να καταθέσει οποιεσδήποτε προτεινόμενες αλλαγές στη συμφωνία διαζυγίου για το Brexit το ταχύτερο δυνατό, αρνούμενη να σχολιάσει το αίτημα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει το κοινοβούλιο.

«Η υπόθεση εργασίας μας είναι πως το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου και ότι αυτό θα συμβεί με μια συμφωνία» δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα. «Για να γίνει αυτό, βεβαίως, όσο πιο σύντομα δούμε εφικτές προτάσεις, τόσο το καλύτερο», πρόσθεσε.

Σήμερα, επίσης, ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ συναντήθηκε με ομολόγους του της ΕΕ, όμως η Επιτροπή δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συζητήσεις τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, The Guardian