Έτοιμος να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσινγκτον για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας, παρά την επιδείνωση των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες εμφανίστηκε ο κύριος διαπραγματευτής του Πεκίνου, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύονται από τον οικονομικό Τύπο.

«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε ήρεμα το πρόβλημα με διαβουλεύσεις και συνεργασία», δήλωσε σε ομιλία του ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λιου Χε, σύμφωνα με το περιοδικό Caixin.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου» η οποία δεν είναι καλή «ούτε για την Κίνα ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ούτε για τους λαούς του κόσμου», πρόσθεσε ο Λιου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πρώτες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο εντάθηκε περαιτέρω την Παρασκευή, καθώς η Κίνα ανήγγειλε πως θα αυξήσει τους τελωνειακούς δαμούς για αμερικανικά προϊόντα που αντιπροσωπεύουν ετήσιες εισαγωγές 75 δισεκ. δολαρίων.

Η Ουάσινγκτον απάντησε αμέσως ανακοινώνοντας πιο μεγάλες αυξήσεις απ’ ό,τι προβλεπόταν των επιπλέον τελωνειακών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο και μετά τον Δεκέμβριο.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε εξάλλου τους αμερικανούς επιχειρηματίες να σταματήσουν να κάνουν δουλειές με την Κίνα.

Αντιδρώντας ο Λιού, ο οποίος μίλησε στο Σονγκτσίνγκ (νοτιοδυτική Κίνα), διαβεβαίωσε πως η Κίνα επιθυμεί «να υποδεχθεί τους επενδυτές ολόκληρου του κόσμου, των ΗΠΑ περιλαμβανομένων».

Ο ίδιος υποσχέθηκε πως το Πεκίνο θα συνεχίσει «να δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για τις επενδύσεις, να προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία (…) και να αντιτίθεται στους τεχνολογικούς αποκλεισμούς και στον προστατευτισμό», σύμφωνα με το Caixin.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ