Τεχνική έκθεση αποκάλυψε ότι σε τμήματα της γέφυρας, που κατέρρευσε πέρυσι στη βόρεια Ιταλία, δεν είχαν γίνει εργασίες συντήρησης για 25 χρόνια, όπως έγινε γνωστό σήμερα Τετάρτη από τις εισαγγελικές αρχές.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, στις 14 Αυγούστου του 2018, ένα μεγάλο τμήμα της γέφυρας της Γένοβας, μήκους 1,2 χλμ, κατέρρευσε έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή, με αποτέλεσμα τον θάνατο 43 ανθρώπων.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τα αίτια της κατάρρευσης, όμως το κυβερνών Κόμμα των 5 Αστέρων επέρριψε ευθύνες στη μεγαλύτερη εταιρεία οδοποιίας και διοδίων της Ιταλίας, την κατασκευαστική Atlantia, κατηγορώντας την ότι είχε παραμελήσει τη συντήρηση της γέφυρας. Η Atlantia, από τη πλευρά της, αρνείται οποιαδήποτε παρατυπία.

«Η έρευνα θα αποκαλύψει εάν (η έλλειψη συντήρησης) ήταν ο καθοριστικός παράγοντας που προκάλεσε την κατάρρευση» είπε ο ανώτατος εισαγγελέας της Γένοβας Φραντζέσκο Κότσι σε δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, έπειτα από μια επιμνημόσυνη τελετή για τα θύματα.

Οι μετοχές της Atlantia κατέγραψαν πτώση 4% σήμερα μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα.

Μικροένταση στην τελετή μνήμης

Κορυφαία στελέχη του ομίλου Atlantia, κορυφαίου διαχειριστή αυτοκινητοδρόμων στην Ιταλία, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πρόωρα από την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης κατάρρευσης γέφυρας στη Γένοβα. Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων τους ξεκαθάρισαν ότι η παρουσία τους είναι ανεπιθύμητη.

Το κυβερνών Κίνημα 5 Αστέρων έχει επιρρίψει στην Atlantia την ευθύνη της τραγωδίας, στην οποία έχασαν τη ζωής τους 43 άνθρωποι και έχει ζητήσει να ανακληθεί η παραχώρηση στην εν λόγω εταιρεία της εκμετάλλευσης των εθνικών αυτοκινητοδρόμων με διόδια.

Η Atlantia, η οποία ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετον, απορρίπτει την κατηγορία. Υποστηρίζει πως οι επιβλεπόμενες από το κράτος επιθεωρήσεις είχαν δείξει πως η οδογέφυρα ήταν ασφαλής. Το τι συνέβη θα το κρίνει η Δικαιοσύνη, που έχει αρχίσει έρευνα για ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

Πηγές ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως όταν οι συγγενείς των θυμάτων εντόπισαν την παρουσία του προέδρου και άλλων στελεχών της Atlantia ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, που έδωσε το παρών στην τελετή μαζί με τον πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, πως θα φύγουν, αν παραμείνουν τα στελέχη της εταιρείας.

Όταν τους πλησίασαν συνεργάτες του Κόντε, ο διευθύνων σύμβουλος Τζοβάνι Καστελούτσι και ο πρόεδρος Φάμπιο Τσερκιάι αποχώρησαν ήσυχα από την τελετή, πρόσθεσε η ίδια πηγή.