Σίγουρα το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αποφυλάκιση του ανθρώπου που σκότωσε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στο οποίο γινόταν ξεκάθαρη επίθεση στην ΝΔ, αναφέροντας πως μέσα σε τρεις βδομάδες κυβέρνησης ΝΔ, αποφυλακίστηκε ο Φλώρος και ο Κορκονέας… είναι εντελώς αβάσιμο.

Κυρίως για έναν λόγο. Φλώρος και Κορκονέας έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση εξαιτίας του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οπότε η προσπάθεια των ηττημένων να «πετάξουν το μπαλάκι» στην αντίπαλη ομάδα αποδείχτηκε χαμένη.

Στο δια ταύτα. Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας κρίθηκε ένοχος για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο»  και καταδικάσθηκε σε δεύτερο βαθμό σε κάθειρξη 13 ετών, αφού προηγουμένως το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου».

Ωστόσο ο πλέον 47χρονος Κορκονέας είχε παραμείνει στη φυλακή για 11 έτη και έτσι μετά την ετυμηγορία του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, είχε εκτίσει το χρόνο που απαιτεί ο νόμος ώστε να αποφυλακιστεί.

Ετσι ο Κορκονέας πέρασε την Τρίτη ελεύθερος την πύλη της φυλακής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο στην οικογένεια του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όσων και πολλών πολιτών.

Σημειώνεται πως  πριν τον Νέο Ποινικό Κώδικα, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, είχε καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε ισόβια,καθώς το δικαστήριο, Μικτό Ορκωτό Άμφισσας, δεν του είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό και τον είχε κρίνει επίσης ένοχο για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο», δηλαδή για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκέμβριο του 2008, στα Εξάρχεια.

Ωστόσο από τα ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό, περάσαμε στην αποφυλάκιση του μέσα σε λίγες μέρες.

Πώς λοιπόν ο νέος Ποινικός Κώδικας «βοήθησε» τον Κορκονέα να αποφυλακιστεί πιο γρήγορα;

Το ελαφρυντικό  του πρότερου σύννομου βίου που του αναγνωρίστηκε ήταν το στοιχείο-κλειδί που τον «έκανε» να αποφυλακιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς με τον παλαιό Ποινικό Κώδικα το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο, αλλά δεν θα γινόταν τόσο γρήγορα.

Επίσης ακόμη ένα στοιχείο του Νέου Ποινικού Κώδικα που αποφυλάκισε τον Επαμεινώνδα Κορκονέα ήταν το γεγονός πως με τις νέες διατάξεις μειώθηκε η ποινή για όσους έχουν κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες αλλά έχουν κάποιο ελαφρυντικό.

Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα σε περίπτωση χορήγησης ελαφρυντικού, η ανώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί σε κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία είναι τα 15 έτη κάθειρξης, αντί για τα 20 που ίσχυε.

Τα ισόβια λοιπόν αναμένεται να «σπάνε» πιο εύκολα από εδώ και στο εξής, καθώς το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου θα μπορεί να χορηγείται σχεδόν σε όλους τους κατηγορούμενους (ακόμη και σε όσους έχουν καταδίκες για ελαφρά πλημμελήματα).