Καμία συνωμοσία ανάμεσα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και τη Ρωσία δεν εντόπισε, σύμφωνα με το πόρισμά του, ο πρώην ειδικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μάλερ.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δεν παρέλειψε να πάρει θέση για το ζήτημα.

«Η αλήθεια είναι η δύναμη της φύσης» έγραψε λακωνικά στο Twitter.

Τι αναφέρεται στην έκθεση

Στην έκθεση των 400 και πλέον σελίδων, ο ειδικός εισαγγελέας περιγράφει τις ρωσικές προσπάθειες να βοηθηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ το 2016, αλλά προσθέτει ότι δεν συγκέντρωσε αποδείξεις για μια συνέργεια ανάμεσα στη Μόσχα και το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του, παρά τις επανειλημμένες επαφές τους.

Αναφέρεται εξάλλου σε μια σειρά ενοχλητικών πιέσεων που ασκήθηκαν στη συνέχεια από τον ένοικο του Λευκού Οίκου για την έρευνά του και δηλώνει, αυτή τη φορά, ότι δεν μπορεί να διαγράψει τις υποψίες για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Όμως ο προσεκτικός Ρόμπερτ Μάλερ, 74 ετών, δεν αποφαίνεται για τη συνέχεια που πρέπει να δοθεί σε αυτό το σημείο, περιοριζόμενος να υπογραμμίσει ότι δεν είναι δυνατό να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος ενός εν ενεργεία πρόεδρου στη διάρκεια της θητείας του.

Σήμερα είπε ότι δεν θα προχωρήσει πιο πέρα: «Στα συμπεράσματά μας, αποφασίσαμε ότι δεν θα λέγαμε αν ο πρόεδρος είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα. Αυτή ήταν η απόφασή μας και αυτή παραμένει».

Ακριβώς πριν από την ακρόασή του η Ρωσία διέψευσε για μια ακόμη φορά κάθε ανάμιξη στις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Προφανώς, θα διαβάσουμε, θα παρακολουθήσουμε ό,τι ειπωθεί», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Αντίθετα ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι δεν επρόκειτο να παρακολουθήσει την ακρόαση του Ρόμπερτ Μάλερ, κάνοντας λόγο για «χάσιμο χρόνου», ένα «πολιτικό παιχνίδι».