Απειλή για την Ευρώπη αποτελεί πλέον ένας πλατυέλμινθας σκώληκας μήκους επτά εκατοστών με εκατοντάδες μάτια κατά μήκος του σώματος του, ο οποίος εισέβαλε στο οικοσύστημα της Ευρώπης από τη Νότια Αμερική.

Όπως αναφέρει το RT, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το σκουλήκι με την επιστημονική ονομασία «Ομπάμπα Νουνγκάρα» εντοπίστηκε σε ρυζοκαλλιέργειες στη Βαλένθια και απειλεί την ποιότητα του εδάφους και την τοπική άγρια φύση στην Ισπανία, με ενδεχομένως πιο δραματικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας SEO/Birdlife το θηρευτικό είδος καταβροχθίζει τους γεωσκώληκες και τα σαλιγκάρια, ενώ το ίδιο δεν έχει καθόλου φυσικούς θηρευτές, γιατί η γεύση του είναι τόσο άσχημη που τα πουλιά αρνούνται να το φάνε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εν λόγω είδος ήρθε στην Ισπανία διαμέσου εξωτικών φυτών που εισήχθησαν από τη Βραζιλία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το όνομα του σκουληκιού δεν παραπέμπει στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα όπως είναι προφανές, αλλά προέρχεται από τις λέξεις της βραζιλιάνικης διαλέκτου Τupi «oba» (φύλλο) και «ma» (ζώο).

Σύμφωνα με το RT, η μειωμένη σταθερότητα του εδάφους θα αυξήσει τον κίνδυνο τόσο των πλημμυρών όσο και των κατολισθήσεων, καθώς και τη μείωση της παραγωγής φυτών.