Με τον Γιάνη Βαρουφάκη ξεκίνησαν οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να τιμήσουμε τον λαϊκισμό, μπήκαμε για να θάψουμε τον λαϊκισμό», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του.

Ο κ. Βαρουφάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ αναφορικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Περνάμε τον δέκατο χρόνο αρνητικών επενδύσεων για τη χώρα και δεν κάνετε τίποτε γι’ αυτό. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα πέσει στο 1,5 – 1,6% αλλά ως κυβέρνηση έχετε δεσμευτεί για 3,5%. Το πρωτογενές πλεόνασμα ισούται με τις καθαρές υπερβάλλουσες επενδύσεις μείον το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό σημαίνει πως για να πετύχετε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος βάσει φοροαπαλλαγών που κάνετε, τότε οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν πάνω από το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ στην Ιστορία του Καπιταλισμού».

Στη συνέχεια απηύθυνε ερώτηση την κυβέρνηση «ποια ρήξη θα κάνετε, με τους δανειστές ή με τον ελληνικό λαό;» και συμπλήρωσε ότι η απάντηση είναι γνωστή, ωστόσο δεν κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία, αφού και οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το ΠΑΣΟΚ τα ίδια έκαναν. Προέβλεψε μάλιστα, πως η νέα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες θα λέει «Ναι σε όλα και τήρηση των στόχων».

«Το οπλοστάσιο του κ. Ντράγκι τελείωσε, ξέμειναν από γερμανικά ομόλογα. Το ΜεΡα25 προτείνει όχι ποσοτική χαλάρωση, αλλά μεγάλη έκδοση ομολόγων από την ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα, που να υποστηρίζονται από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα», συμπλήρωσε.

Επίσης, τάχθηκε ενάντια στην μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες. Χρησιμοποιώντας μάλιστα α’ πληθυντικό αναφέρθηκε στην φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, λέγοντας «Δεν βλέπω γιατί οι ψηλές ιδιοκτησίες πρέπει να έχουν μείωση του ΕΝΦΙΑ, να αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Εμείς που μπορούμε να πληρώνουμε, να πληρώνουμε πιο πολύ ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο και για τις επιχειρήσεις».

«Συμβουλές θα δίνουμε και σκληρή αντιπολίτευση θα κάνουμε. Θα είμαστε εδώ να αποκαλύπτουμε την αρνητική πλευρά ακόμα και των θετικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση» είπε δίνοντας το στίγμα της αντιπολίτευσης που θα κάνει το κόμμα του.

«Θα αποκαλύπτουμε τη ταξική δυστοπία. Η ρήξη θα γίνει. Θα πάρουμε το μέρος των πολλών, των θυμάτων της κρίσης, και της Ελλάδας, αλλά και των πολιτών της υπόλοιπης Ευρώπης», κατέληξε.