Ο Ιταλός συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, ένας από τους διασημότερους της χώρας του και «πατέρας» του διάσημου «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο», πέθανε σήμερα σε ηλικία 93 ετών.

Ο Αντρέα Καμιλέρι γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1925 στο Πόρτο Εμπέντοκλε, ένα λιμάνι στη νότια Σικελία.

Αρχικά, είχε εργαστεί για πολλά χρόνια ως θεατρικός συγγραφέας και συγγραφέας. Ο Καμιλέρι ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ιταλία το θέατρο του παραλόγου του Σάμουελ Μπέκετ, ενώ είχε δουλέψει πολύ στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλλο.

Ο Καμιλέρι είχε γράψει σενάρια και για τηλεοπτικές σειρές. Είχε αδυναμία στον Ζωρζ Σιμενόν, δούλεψε μάλιστα στη δραματοποίηση των έργων του Σιμενόν για τη γαλλική τηλεόραση.

Το 1957 παντρεύτηκε την Rosetta Dello Siesto και απέκτησε τρία παιδιά.

Η συγγραφή βιβλίων από μεγάλη ηλικία και ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο

Ο Αντρέα Καμιλέρι έγραψε περισσότερα από 100 βιβλία, αλλά η επιτυχία στη συγγραφή βιβλίων ήρθε αργά στη ζωή του. Το πρώτο του βιβλίο κυκλοφόρησε όταν ήταν 53 ετών αλλά δεν έκανε επιτυχία. Στη συνέχεια εγκατέλειψε για πολλά χρόνια το γράψιμο για να επανέλθει το 1992 με την «Εποχή του Κυνηγιού» που έγινε best seller.

H πραγματικά μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1994 με «Το Σχήμα του Νερού» με ήρωα τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, όταν ο Καμιλέρι ήταν σχεδόν 70 ετών.

Το όνομα του αστυνομικού αποτελεί φόρο τιμής στον Ισπανό συγγραφέα Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Μάλιστα, υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον ήρωα Πέπε Καρβάλιο του Ισπανού και του ντετέκτιβ Μονταλμπάνο του Ιταλού συγγραφέα.

Η δράση των βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Μονταλμπάνο τοποθετείται σε μια φανταστική πόλη που λέγεται Βιγκάτα, η οποία μοιάζει πολύ με την γενέτειρα του Καμιλέρι.

Ο τρόπος ζωής των Σικελών και η κουζίνα τους αλλά και η διάλεκτός τους είναι παρόντα σε όλα τα βιβλία με ήρωα τον Μονταλμπάνο. Ο Μονταλμπάνο έμελλε να γίνει ο πιο διάσημος ήρωας του Καμιλέρι. Τα βιβλία του με ήρωα τον Μονταλμπάνο έχουν πολλές φορές βρεθεί στην λίστα των μπεστ σέλερ στην Ιταλία, έχουν μεταφραστεί σε 32 γλώσσες και έχουν εμπνεύσει την τηλεοπτική σειρά που προβάλλει η Rai αλλά και παγκόσμια τηλεοπτικά δίκτυα.

Στα βιβλία που έχει γράψει ο Καμιλέρι δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο οι ιστορίες του Μονταλμπάνο: έχει γράψει μία βιογραφία του Πιραντέλλο, ένα σκοτεινό μυθιστόρημα για την κακοποίηση ενός αγοριού κατά την περίοδο του φασιμού και μία ιστορία για τον αρχηγό της σικελικής μαφίας, Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

Ο Μονταλμπάνο στην τηλεόραση

Η δημοφιλία τόσο του μανιώδους καπνιστή ιταλού συγγραφέα όσο και του λάτρη του φαγητού Μονταλμπάνο εκτοξεύτηκε μετά το 1999 που η Rai ξεκίνησε να προβάλει τις περιπέτειες του σικελού επιθεωρητή, με πρωταγωνιστή τον Λούκα Τζινκαρέτι. Στη συνέχεια, η σειρά άρχισε να προβάλλεται και σε όλο τον κόσμο.

Η τηλεοπτική σειρά οδήγησε σε τουριστική αναγέννηση του νησιού και τόσο Ιταλοί όσο και ξένοι τουρίστες συρρέουν τακτικά στις μικρές και γραφικές πόλεις Ραγκούσα, Σίκλι και Μόντικα όπου ο Μονταλμπάνο υποτίθεται ότι διενεργούσε τις έρευνές του.

Σε μία συνέντευξή του πριν μερικά χρόνια στην ιταλική κρατική τηλεόραση, ο Καμιλέρι εξήγησε γιατί ο Μονταλμπάνο είναι τόσο δημοφιλής. «Ο Μονταλπάνο αντιπροσωπεύει τον μέσο Ιταλό, που έχει κάποιες αρετές και κάποια ελαττώματα, αλλά γενικά προσπαθεί να ζει τη ζωή του καλά», εξήγησε χαρακτηριστικά ο συγγραφέας.

Ο θρύλος του Καμιλέρι – Έγραφε βιβλία μέχρι τέλους

Τα βιβλία του Καμιλέρι έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα στην Ιταλία και πάνω από 10 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα τελευταία έργα του τα υπαγόρευε στον βοηθό του, καθώς είχε χάσει σχεδόν την όραση του καθώς έπασχε από γλαύκωμα.

Δημοσίευσε το εκατοστό του βιβλίο το 2016, όταν ήταν 90. Πάλι με ήρωα τον Μονταλμπάνο, στην ιστορία αυτή, η οποία προβλήθηκε στην ιταλική τηλεόραση τον περασμένο Φεβρουάριο, ο επιθεωρητής στέλνει το μήνυμά του υπέρ των μεταναστών πηδώντας στη θάλασσα για να ανασύρει το πτώμα ενός νεκρού αιτούντος άσυλο. Εξάλλου, ο Καμιλέρι, ο οποίος υπήρξε κάποτε στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος, ήταν δριμύς επικριτής τόσο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερσλουσκόνι όσο και του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντιμεταναστευτικής Λέγκας.

View this post on Instagram

«Leggete un po’, invece di stare sempre al computer o a giocare ai videogiochi» questa la frase che mi sentivo dire sempre da mia madre tutte le estati fino a 3/4 anni fa. Allora prendevo la tessera della biblioteca, uscivo di casa e andavo a prendere quei quattro o cinque libri che mi avrebbero accompagnato tutta l’estate. Pochi libri tra cui scegliere ma da amante di romanzi gialli tornavo a casa sempre con Doyle e i suoi racconti di Sherlock Holmes o con qualche racconto della Christie. Il problema emerse quando terminai di leggere tutti i racconti sull’investigatore che abitava al 221B di Backer Street e quasi tutti i racconti della creatrice di personaggi come Poirot e Miss Murple. Nella disperata ricerca di altri libri, un titolo mi colpì più di altri «La mossa del cavallo» di Andrea Camilleri. Da quel momento non ho più abbandonato lo scrittore siciliano che in ogni suo racconto ha descritto la sua calda e amata Sicilia in ogni dettaglio; proprio quei dettagli, quei particolari che rendavano i suoi racconti unici. In «Segnali di Fumo» pubblicato nel 2014 scrisse “L’artista è colui che ha una costante percezione alterata della realtà», la realtà del novecento gentile che se ne va insieme a lui con la certezza di essere studiata a scuola dai nostri figli, dalle future generazioni. Un patrimonio artistico ma soprattutto umano da trasmettere e da condividere con chi non ha avuto la fortuna di vivere questa grandissima personalità. Ciao Maestro. #chitarrescordate #camilleri #sicilia #poeta #letteraturaitaliana

A post shared by Chitarre Scordate (@chitarrescordate) on

Πέρα από τη διασημότητα που του έφερε η συγγραφή βιβλίων, ο Αντρέα Καμιλέρει αντιμετωπιζόταν σαν «μορφή» – είδωλο από τα ιταλικά ΜΜΕ χάρη στον δημοφιλή κωμικό Φιορέλο. Ο κωμικός μιμείτο σε εκπομπές στο ραδιόφωνο την χαρακτηριστική βραχνή – από τα τσιγάρα – φωνή του Καμιλέρι, σατιρίζοντας σπαρταριστά την αγάπη του συγγραφέα για το κάπνισμα.

Ο θάνατος του Καμιλέρι επήλθε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 93 ετών. Το ιταλικό κρατικό κανάλι RAI, το οποίο μετέδιδε την τηλεοπτική σειρά του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, διέκοψε την κανονική ροή του προγράμματός του για να ανακοινώσει τον θάνατο του συγγραφέα.