Στις εφιαλτικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε μέσα από την εκπομπή One Talk Weekend ο φυσικός, επίτιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

Ο κ. Ζερεφός μίλησε για το θέμα της τρύπας του όζοντος, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά του «είχα μεγάλες ανησυχίες για το θέμα του όζοντος από φοιτητής». «Αν δεν είχαμε κάνει κάτι για την τρύπα του όζοντος, θα έπρεπε να κοιμόμαστε τη μέρα και να δουλεύουμε το βράδυ γιατί θα μας έκαιγε ο ήλιος» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη σημασία της προστασίας του όζοντος.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις συνέπειες της χρήσης των κλιματιστικών, καθώς και στο πότε η χρήση τους μπορεί να αποβεί βλαβερή. Στο ίδιο πλαίσιο, κατέστησε σαφές ότι το ενεργειακό αποτύπωμα του καθενός μένει στον πλανήτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό «στη χώρα μας έχουμε τρεις ήλιους». Εξηγώντας, τόνισε ότι πρόκειται «για τον ήλιο, την αιολική ενέργεια, και τη γεωθερμία». «Σε περίπτωση που τα χρησιμοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα απεξαρτητοποιηθεί από το πετρέλαιο» κατέληξε.

«Φέτος δεν είχαμε ούτε κανονικό καλοκαίρι, ούτε κανονικό χειμώνα» τόνισε μιλώντας για τις καταστροφικές επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου υπογράμμισε πως «όλες οι εκτιμήσεις και οι δείκτες που δείχνουν τον κίνδυνο ερημοποίησης είναι πολύ αυξημένοι», ενώ συμπλήρωσε πως είναι πολύ πιθανό ακόμα και το 1/3 της χώρας μας να ερημοποιηθεί.

Στο ίδιο πλαίσιο κατέστησε σαφές πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής μνημείων, λόγω καιρικών φαινομένων. Ερωτηθείς για την καταστροφή της Γης, απάντησε πως «θα καλυφθεί από τον ήλιο, που θα γίνει ένας κόκκινος γίγας, σε 5 δισ. χρόνια».

Πηγή: onetv.gr