Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες ενόψει του κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τις επόμενες ώρες.

Σε έκτακτη ενημέρωση η Πυροσβεστική Υπηρεσία τόνισε ότι έχει ενεργοποιηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός, που προβλέπει διασπορά οχημάτων και δημιουργία βάσεων άμεσης επέμβασης στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα.

Σε ετοιμότητα είναι τα συνεργεία, ο ειδικός εξοπλισμός της ΕΜΑΚ και πεζοπόρα τμήματα.

Η Πυροσβεστική κάλεσε και τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται να εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από πρόσκαιρα ενισχυμένους ανέμους και πιθανόν χαλαζοπτώσεις στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, το βόρειο Αιγαίο και πιθανόν τη δυτική Στερεά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση πολύ μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται από σήμερα τη νύχτα στο νομό Θεσσαλονίκης, τον Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί στις Σποράδες, τα νότια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης καθώς και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν βαθμιαία από το μεσημέρι της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, εννέα άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται μετά την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Χαλκιδική την Τετάρτη, η οποία στοίχισε την ζωή σε επτά ανθρώπους.

Έξι τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα είναι διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δύο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου κι ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς».

Μέτρα αυτοπροστασίας

Σύμφωνα με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων οι πολίτες καλούνται να:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.